Pula: Za HSU Vlada je položila prvi ispit

SABORSKI zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio zadovoljstvo donošenjem triju zakona kojima se regulira problematika umirovljenika, te je zbog toga, kako je ocijenio, Vlada položila prvi ispit.

U skladu sa sporazumom, koji je stranka potpisala s tadašnjim mandatarom Sanaderom, unutar 100 dana doneseni su zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, o izmjenama Zakona o oslobađanju od participacije dijela troškova zdravstvene zaštite te o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, rekao je Hrelja. "Mi ne razgovaramo o povećanju mirovina, već o činjenici da je moguće ukomponirati dodatak od 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu", kazao je.

Dodao je kako će on osobno predložiti Saboru donošenje Zakona o povratu duga umirovljenicima na temelju odluke Ustavnog suda iz 1998. i to na način, kako je rekao, "da se svakom umirovljeniku treba obračunati dug, izdati mu rješenje te naći model povrata duga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, već se radi na prijedlogu zakona i modela, a, po potpisanom sporazumu, do 30. lipnja zakon bi trebao biti u proceduri, odnosno morao bi proći prvo čitanje u Saboru.

"Za rješavanje problema umirovljenika treba vremena, no od iznimne je važnosti držati se sporazuma", zaključio je saborski zastupnik Hrelja.

U ime istarske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Ljubomir Šergo je rekao kako ne postoji nikakva politička koalicija niti trgovina s vladajućim HDZ-om, a što, po njegovim riječima, potvrđuje i točka 8 potpisanog sporazuma u kojoj se kaže da će "zastupnici HSU-a u Hrvatskom saboru poduprijeti sve prijedloge Vlade te za njih glasovati u skladu s tim sporazumom i programom svoje stranke".

Međutim , dodaje se i kako će se o "svim drugim pitanjima stranke potpisnice sporazuma konzultirati te u koordinaciji svojih klubova u Saboru tražiti zajedničko rješenje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara