PULJEVIĆ O SINDIKALNOM REFERENDUMU o ŠTRAJKU

Predsjednik Nezavinsog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević izjavio je večeras u Osijeku kako je referendum o štrajku, koji će se, najavljeno je, provesti 5. listopada u suradnji sa Sidnikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, pokušaj da se obrazovanje i znanost ustanove kao prioriteti ove države i Vlada potakne da ostvari proklamiranu politiku prema toj djelatnosti.

Na konferenciji za novinare Puljević je kazao kako se od Vlade i resornog ministarstva, uz ostalo, traži da se plaće zaposlenika u znanosti i obrazovanju izjednače s plaćama zaposlenika u državnim i pretežito državnim poduzećima te radikalan zaokret u tretiranju znanosti i obrazovanju u Hrvatskoj.

Puljević je izrazio bojazan da bi sindikalne aktivnosti Vlada i dužnosnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa mogli iskoristiti u dnevnopolitičke svhe, ustvrdivši da su akcije triju sindikata "izvan svake političke opcije" i da im je cilj potaknuti ministra Dragana Primorca da ustraje u svojoj najavi da će se materijalni položaj djelatnika bitno popraviti u njegovu mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Štrajk nije svrha, nego sredstvo kojim ćemo, ako članstvo na referendumu tako odluči, upozoriti javnost na neprimjereno loš položaj odgoja, znanosti i obrazovanja. Došlo je vrijeme kada se mora ozbiljnije ulagati u tu djelatnosti, jer u tome zaostajemo i za srednje razvijenim europskim zemljama. Stoga tražimo da se za obrazovanje i znanost izdvaja 6,5 posto društvenog brutoproizvoda", rekao je Puljević.

Dodao je kako se pregovori za novi kolektivni ugovor za djelatnike NSZSŠ-a trebaju završiti do 20. listopada te kako očekuje da će Ministarstvo poštovati taj rok te da će se znatno poboljšati položaj zaposlenika.

(Hina)xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara