Puljić: Ni treći entitet ne bi bio rješenje za Hrvate u BiH

USPOSTAVA trećg entiteta u Bosni i Hercegovini nije rješenje za tu zemlju no sadašnje njeno uređenje predstavlja veliku nepravdu za Hrvate koji u njoj žive jer ih svodi na nacionalnu manjinu, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U interviewu kojega je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje" vrhbosanski nadbiskup kazao je kako je u takvom stajalištu dosljedan danas kao što je bio i prije dvije godine kada je nastupio na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Novom Travniku na kojemu je pokušana uspostava tzv. hrvatske samouprave.

"Potrebno je tako urediti ovu zemlju da sva tri naroda i svaki građanin budu uistinu ravnopravni na cijelom njezinom teritoriju. To sam jasno kazao u Novom Travniku i to sad ponavljam", kazao je kardinal Puljić dodavši kako će trebati još vremena prije nego se dozna cijela istina o novotravničkom okupljanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo kako se tada dešavalo puno prljavih stvari a neka imena su "još uvijek nedodirljiva" te o njima ne želi govoriti jer su za njih nadležni sudovi.

Komentirajući tvrdnje predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera da se povratkom na vlast HDZ-a u BiH promijenio i položaj Hrvata u toj zemlji, kardinal Puljić je kazao kako nije u pitanju to koja je stranka na vlasti nego može li hrvatski narod u cijeloj BiH živjeti bez kompleksa i ostvariti svoje pravo na različitost a istodobno doprinositi izgradnji zemlje.

"Nemam povjerenje ni u jedno preglasno obećanje nego očekujem da budu ostvarena jednaka prava i napredak. Što ee tiče naroda i izbora, tu treba istinski tražiti od onih koji su izabrani da ostvaruju svoja obećanja", kazao je vrhbosanski nadbiskup.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara