Pupovac i Radin: Nadamo se da će Sabor u petak prihvatiti zakon o manjinama

PREDSJEDNIK Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac i saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin nadaju se kako će u petak, 13. prosinca, Hrvatski sabor bez teškoća dvotrećinskom većinom prihvatiti prijedlog ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji je tekst usklađen i o kojem je postignut konsenzus političkih stranaka.

Nadam se da je ovo zadnja konferencija za novinare o toj temi, rekao je danas Milorad Pupovac. Pozitivan čimbenik i pozitivna pretpostavka za donošenje tog zakona jest činjenica da između političkih stranaka i manjinskih predstavnika nikada do sada nije bilo toliko zajedničkih točaka za prihvaćanje tog ustavnog zakona.

´Taj je konsenzus ono što se političkim radom i djelovanjem želi i treba sačuvati i unaprijediti´, naglasio je. Nakon sedam godina čekanja mi smo danas pred glasovanjem o za nas bitnu zakonu, rekao je Radin, dodavši da su manjinski zastupnici korisnim razgovorima s predstavnicima svih saborskih političkih stranaka postigli suglasnost o zakonskom tekstu.

Izvrsnom idejom ocijenio je i prijedlog oporbe (HDZ-a) da se u petak osim glasovanja o ustavnom zakonu o manjinama konsenzusom prihvati i rezolucija kojom bi Hrvatski sabor od europskih tijela zatražio da Hrvatska bude što prije primljena u Europsku uniju ili da što prije počne taj proces.

Po konačnom tekstu zakona o pravima nacionalnih manjina, o kojem su su dogovorili zastupnički klubovi, manjine biraju najmanje pet, a najviše osam zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici. Manjine s više od 1,5 posto udjela u stanovništvu (samo srpska) imale bi najmanje jednog, a najviše tri zastupnika, što bi ovisilo o izlasku birača tih manjina na izbore.

Dogovoreno je da ustavnim zakonom treba odrediti minimalan standard (minimalan broj manjinskih zastupnika), odnosno najmanje pet, a da se u izbornom zakonu može otvoriti prostor i za druga rješenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara