Pupovac: Predsjedniče oprosti, ubuduće ćemo paziti koga zovemo u goste!

NAKON što su Mesić i Dodik iskoristili jučerašnji susret na zagrebačkom skupu Srpskog narodnog vijeća za prepucavanja, trebalo je istog trena pronaći krivca za nešto što je preraslo u međunarodni politički incident. Prvi se na listi našao Milorad Pupovac jer ipak je on imenjaka Dodika pozvao u Hrvatsku.

> Dodik: Mesiću šuti, Hrvatska je nastala na etničkom čišćenju!

> Mesić uzvraća Dodiku: Bezobrazan si i neukusan!

Pupovac će zbog cijele stvari na raport kod Sanadera, iako on kaže da ga još uvijek nitko nije kontaktirao vezano za incident. "Što se tiče razgovora s premijerom, bilo po ovom pitanju ili nekom drugom, ukoliko ga on bude htio, kao i u svakoj drugoj situaciji, naravno da ću razgovarati s njim, ali zasad nisam vidio da je itko to kazao i do sada nisam imao nikakav takav kontakt", kaže Pupovac, koji sada tvrdi da se s Dodikom nije čuo ni prije ni nakon njegova posjeta Zagrebu. Prije toga se pisalo kako Dodik i Tadić upravo na njegov poziv dolaze u Zagreb.

Dodik i Mesić na skupu su se pristojno pozdravili, a već na sigurnoj udaljenosti, kada je Dodik napustio hrvatsko tlo, počela su prepucavanja. Reagirajući na Mesićeve optužbe da je RS nastala na etničkom čišćenju, Dodik je u razgovoru za RTS Mesiću poručio da "radije šuti, jer da je Hrvatska nastala na najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svjetskog rata". Mesić mu je nakon toga poručio da je bezobrazan i neukusan.

Mesić je prigovorio i organizatorima skupa (među kojima je i Pupovac) da nisu trebali ni zvati Dodika "jer on nikada ne govori da dolazi iz BiH, koja je država već iz entiteta koji to nije".

Sorry, Stipe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram izraziti žaljenje što se jedan važan, značajan skup i za Srbe u Hrvatskoj i za Hrvatsku i za stanje u regiji, a posebno odnose između Hrvatske i Srbije, pretvorio u jednu vrstu razmjene poruka i riječi koje ja ne mogu prihvatiti, niti one po bilo čemu odgovaraju namjeri nas kao organizatora, niti po bilo čemu odgovaraju onome što smo tamo govorili i usvojili i onome što je većina govornika tamo rekla", kazao je u razgovoru za Index razočarani Pupovac, koji se još jednom našao rastrgan između dviju strana, od kojih mu jedna ipak daje plaću.

Pa tako ne čudi ni njegov odgovor na pitanje tko je kriv za cijelu stvar. Indirektno, ali razumljivo, Pupovac se ispričao Mesiću: "Ne mogu ulaziti u to koji su razlozi, mi smo bili izrazito počašćeni dolaskom predsjednika Republike, i žao nam je ukoliko se on osjeća na bilo koji način povrijeđenim. Mi smo učinili što je u našoj moći da tako ne bude".

A je li zvanje Dodika u Zagreb bila pogreška? "Mi ćemo sasvim sigurno iz ovoga izvući pouku i sasvim je sigurno da ćemo ubuduće voditi računa o tome kako i na koji način organizirati naše skupove, i kako ćemo i na koji način ustupati našu govornicu onima koji budu pozvani kao gosti".

Nakon ovoga, predsjedniče, pa tko mu ne bi oprostio.

Branka Suvajac
Foto: Vlatka Hren
Video: Danijel Tipura

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara