Pupovac: Zašto se Ustavom ne zabrani veličanje NDH, a zabranjuju se balkanske asocijacije

Tekst: V.Š./I.Ka.
Foto: Index

SABOR danas raspravlja o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava koji je pripremio Odbor za Ustav.

Vezano uz glasanje dijaspore, dogovoreno je glasanje samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a birat će se tri zastupnika. Međutim, Milanović je zatražio i dodatno pojašnjenje spornog članka 45. zbog, kako kaže, lepršavih interpretacija zakona.

"Prijedlog je bio da se glasanje izvan Hrvatske ograniči na sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava, i to samo na sjedišta. Naglašavam tu riječ jer je u zadnjih nekoliko dana bilo lepršavih interpretacija i molim da se oko toga jasno razumijemo, jer premijerka i ja smo se oko toga jasno razumjeli", rekao je.

Kajin: Fiksna kvota bi prije trebala vrijediti za Istru, Bagarić: To je rasizam!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
IDS-ovac Damir Kajin oštro se obrušio na pravo glasanja dijaspore. "Da li Istrijani imaju ijednog ministra? Da li imamo ijednog tajnika od 150 iz redova HDZ-a, jednog ambasadora od njih 150, jednog šefa neke agencije ili neke druge nacionalne ustanove, niti jednog generala, niti jednog direktora nekog državnog poduzeća. Znači, jedini pravi stranci u ovoj državi su Istrijani. Da budem drzak, jedna fiksna kvota bi prije trebala važiti za Istru, nego za Hercegovce".

HDZ-ovac iz dijaspore Ivan Bagarić ga je bijesno ukorio i dodao da se radi o rasizmu. "Damire Kajine, ti si se prometnuo u zastupnika podjela umjesto u zastupnika miritelja, približavanja i reda u hrvatskoj državi i narodu i to je doista više nedopustivo", rekao je.

"Dok su neki puškom rušili stari most u Mostaru, neki drugi su brinuli da se oni koji su protjerivani zbrinjavaju. I dosta ovih uvreda i kvalifikacija", odgovorio mu je Kajin.

Kosor je na početku podsjetila da su ustavne promjene uvjet za završetak pregovora s Europskom unijom te naglasila da Hrvatska ulazi u posljednju fazu pregovora. Pozvala je zastupnike da do kraja ljetnog zasjedanja i najesen daju maksimalni doprinos da Hrvatska završi pregovore te početkom iduće godine potpiše ugovor o pristupanju Uniji.

Pupovac: Zašto se veličanje NDH-a Ustavom ne zabrani?

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac tijekom današnje rasprave u Saboru o ustavnim promjenama predložio je brisanje članka kojim se zabranjuje udruživanje Hrvatske u balkanske asocijacije. "Da li je naša povijest takva da je udruživanje na Balkanu najgore što se dogodilo pa to treba biti zabranjeno?", zapitao se Pupovac i dodao zašto se u Ustavu ne zabranjuje veličanje NDH.

Na Pupovčevo izlaganje reagirao je zastupnik HSP-a Danijel Srb, koji je na to kazao da prijedlozi o brisanju članka govore da upravo on u Ustavu mora ostati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara