Pusić: HDZ spriječio osnivanje povjerenstva jer se boji činjenica koje bi se otkrile

Pusić: HDZ spriječio osnivanje povjerenstva jer se boji činjenica koje bi se otkrile

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić optužila je HDZ da se koristio pritiscima kako bi se prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva za premijera Ivu Sanadera i ministra u stavci Miomira Žužula skinuo s dnevnog reda saborske sjednice.

Pusić smatra da ima onih koji se boje činjenica koje bi se utvrdile te da je to jedini objašnjivi razlog zbog kojeg je prijedlog za osnivanjem povjerenstva za Sanadera i Žužula, a koji je već bio u proceduri, stopiran.

Šime Lučin (SDP), kao što je sam priznao, svoj potpis je povukao zbog stranačke stege. Povlačenje potpisa LS-ovca Zlatko Kramarića i Ive Banca, zbog čega je prijedlog zbog jednog potpisa manjka i skinut s dnevnog reda, vjerojatno se dogodilo pod pritiskom, rekla je Pusić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Odakle su dolazili pritisci, Pusić ne zna, ali, kako tvrdi, sama činjenica da se dokumenti potpišu, pa potom povuku potpisi na samoj sjednici sve dovoljno govori. 

Predsjednica HNS-a rekla je da je ona na Sanaderovu mjestu da bi inzistirala na osnivanju povjerenstva kako bi se skinula svaka sumnja, te da ne bi radila suprotno jer se time samo pojačava sumnja.

Na novinarski upit da li je formirana velika koalicija HDZ-a i SDP-a, Pusić je odgovorila da je oko povjerenstava sigurno riječ o koaliciji dvije najveće stranke. Dodala je da će se vidjeti što će biti dalje, istaknuvši da se uvijek od "nečega počinje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li razilaženje sa Račanovom strankom oko povjerenstava utjecati na moguće koaliranje HNS-a i SDP-a na lokalnim izborima, vidjet će se kada dođu izbori, rekla je Pusić.

Prijedlog zakona o istraživanju porijekla imovine državnih dužnosnika, na kojem su inzistirali SDP i HDZ, Pusić je nazvala lakrdijom. Smatra da već postojeći zakoni i institucije, od Porezne uprave do USKOK-a, mogu razriješiti sve slučajeve, ako za to postoji volja.

Na novinarski upit imaju li u HNS-u saznanja da se premijer Sanader obogatio otkako je ušao u politiku, Pusić je odgovorila da je upravo zato HNS dao prijedlog za osnivanjem povjerenstva za Sanadera i Žužula, kako bi se zauvijek ustanovilo činjenično stanje.

Predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, koji je uz Dragutina Lesara i Miljenka Dorića iz HNS-a bio prisutan na današnjoj konferenciji za novinare, rekao je da je korupcija rak hrvatskog društva koji ga razjeda. Neki političari, tvrdi Ivaniš, drže ljestve onim koji sudjeluju u sumnjivim poslovima.

 I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara