Pusić odgovorila Karamarku: Ne morate potpisati moju kandidaturu, ali to bi bila blamaža

Pusić odgovorila Karamarku: Ne morate potpisati moju kandidaturu, ali to bi bila blamaža

Foto: FAH

NAKON što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko indirektno potvrdio da će nova Vlada ići u reviziju kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, prva potpredsjednica Vlade kaže kako njezina kandidatura ne može biti poništena, no da nova vlada može napisati pismo da oni ne podržavaju kandidaturu.

"Ja sam uvijek bio protiv te kandidature jer procedura nije ispoštivana, prerano je istaknuta. To je bila jedna haranga i ofenziva s njezinim imenom. Ne znam čime i kako je zaslužila, a mislim da će buduća Vlada morati o tome razgovarati", poručio je Karamarko.

"Ne bojim se ničega, to jedna odluka koju je Vlada odnijela najnormalnije i sve ovo što se iza događalo je provedba te odluke. Ta odluka je donesena negdje početkom jeseni, Vlada je tada funkcionirala najnormalnije. Sve što se kasnije događalo je provedba odluke u skladu s novodefinirano procedurom UN-a za izbor glavnog tajnika ili tajnice", kazala je Pusić gostujući u RTL Direktu.

U HDZ-u trvde da bi bila stvar dobrih običaja da se o tome konzultiralo i Predsjednicu i novu parlamentarenu većinu i mandatara.

"Oni niti o tome mogu odlučiti, niti mogu kandidirati. Kandidira Vlada i oni koji jesu Vlada. Do konca siječnja će predsjedavajući Vijeća sigurnosti i predsjednik Opće skupštine poslati sve kandidature državama članicama, da se mogu dalje obavijestiti o kandidatima, evenutalno tražiti razgovore itd. Dakle, to je procedura koja ide. I mi možemo reći da se to nas ne tiče i nemamo kandidata. Ali budući da imamo kandidata, u situaciji u kojoj žena iz istočne Europe, nije sigurno da će biti izabrana, ali je sigurno da će imati određenu prednost", kazala je.

"Kada je HDZ vodio cijelu proceduru za ulazak Hrvatske u EU, smatrala sam da je to dobro i korisno za zemlju, bez obzira što to HDZ vodi, i svim silama sam na tome radila, surađivala i pomagala jer sam mislila da je to dobra. Isto tako, i ovo je jedna dobra stvar. Iako, naravno, daleko od toga da je sigurno da ću ja biti izabrana", dodaje Pusić.

Na upit može li ta njezina kandidatura nekom odlukom nove vlade biti poništena, kaže da ne može.

"Nova vlada može, iako se to nikada u povijesti nije dogodilo, napisati pismo da oni ne podržavaju moju kandidaturu. To bi zaista bila blamaža i za zemlju, generalno, ali za mene svakako ne. Ja nisam kvalificirana za mnoge stvari, ali ovo je jedan posao za koji u mojoj dugoj radnoj biografiji imam kvalifikacije, i koji bi bio zaista jedna dobra stvar da se dogodi. I moje mišljenje je da bi pod normalnim okolnostima, svaka vlada trebala to podržati i biti sretna da Hrvatska ima jednog pristojnog kandidata koji se može pristojno predstaviti, koji ima dugo iskustvo u borbi za ljudska prava, razvojnim projektima, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici, parlamentu i u vladi", zaključuje Pusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara