Pusić poslao otvoreno pismo Franku zbog Draže Mihailovića

PREDSJEDNIK Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić u petak je uputio otvoreno pismo američkom veleposlaniku u Zagrebu Ralphu Franku u kojem prosvjeduje zbog najavljene predaje odlikovanja kojim je Dražu Mihajlovića (posthumno) odlikovao američki predsjednik Harry S. Truman zbog pomoći posadama srušenih američkih bombardera koje su se našle na teritoriju pod četničkom kontrolom.

"Prema najavama u medijima, unuku Draže Mihailovića bit će 9. svibnja 2005. predano odlikovanje kojim je Dražu Mihajlovića (posthumno) odlikovao predsjednik Truman 1947. godine. Obraćam Vam se ovim pismom kao predsjednik odbora za ljudska prava jer smatram da ratni zločini koje su četničke jedinice Draže Mihajlovića počinile i za koje je on direktno odgovoran predstavljaju najteža kršenja ljudskih prava i da je odluka iz vremena predsjednika Trumana bila vođena nepoznavanjem nekih činjenica", kaže Pusić u pismu.

Pusić nastavlja kako su te činjenice danas poznate i američkog veleposlanika podsjeća na to da je četnički pokret godinama direktno surađivao s vojskama fašističke Italije i nacističke Njemačke, što ga čini kvislinškim pokretom.

Također navodi da četnici nikako ne mogu biti borci protiv fašizma, jer su pomoć američkim zrakoplovcima pružili "zadnje godine rata, kad je bilo prilično jasno na koju stranu se ratna sreća definitivno okrenula i kad su i drugi suradnici fašista i nacista, pa i sami fašisti i nacisti, tražili kontakte sa saveznicima.

Podsjeća i na masovne četničke zločine nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom, koji se "nisu događali kao pojedinačni ekscesi nego kao smišljena politika s ciljem najgrubljeg etničkog čišćenja i istrebljenja čitavih zajednica", te citira i dokumente iz kojih je to sasvim razvidno.

"Vrlo vjerojatno ti dokumenti nisu bili poznati Predsjedniku Trumanu niti američkoj Vladi 1947. ,kad su mnogi četnički emigranti u SAD prikazivali Dražu Mihailovića (osuđenog i strijeljanog 1946.) kao žrtvu komunističkog režima. Međutim ti dokumenti poznati su danas i molim Vas da upozorite Ministarstvo vanjskih poslova SAD na njih", navodi Pusić.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava zaključuje kako je riječ "o zločinima koji su imanentni četničkoj ideologiji, što pokazuju zločini u Hrvatskoj i BiH koje su današnji sljedbenici četničkih ideja, često pod istim simbolima, počinili devedesetih", posebno ističući činjenicu da bi odlikovanje Draži Mihailoviću trebalo biti uručeno dva mjeseca prije obilježavanja desete godišnjice tragedije u Srebrenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara