Pušteni slovenski državljani

DVANAESTORO slovenskih državljana koji su oko 16,30 sati zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku i odbijanja utvrđivanja identiteta privedeni u bujsku policijsku postaju, nakon saslušanja večeras oko 22 sata pušteni su na slobodu i prepraćeni do graničnog prijelaza.

To je večeras potvrdila glasnogovornica istarske Policijske uprave Štefanija Prosenjak Žumber.

Rekla je kako će protiv 12-ero slovenskih državljana, koji su zatečeni kod graničnog prijelaza Plovanija, biti podnesena prekršajna prijava zbog povrede Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o kretanju i boravku stranaca u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Opovrgnula je tvrdnje slovenskih medija kako je hrvatska policija tijekom uhićenja slovenskih državljana, uglavnom članova Slovenske pučke stranke, ozlijedila predsjednika te stranke Janeza Podobnika. Pritom se pozvala na nalaz liječnika bujskog Doma zdravlja koji je po zakonu dužan pregledati uhićenike koji su privedeni uz pomoć sredstava prinude odnosno uporabe tjelesne snage policajaca i stavljanja lisica na ruke.

Nakon izlaska iz bujske policijske postaje Janez Podobnik postupanje hrvatske policije ocijenio je "neciviliziranim", i to, kako je rekao, "samo zbog toga što su na slovenskoj zemlji htjeli posaditi lipu u dvorištu njihovog prijatelja Joška Jorasa".

Među privedenim slovenskim državljanima najstariji ima 74, a najmlađi 21 godinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara