Putin izabran za premijera Rusije

BIVŠI ruski predsjednik Vladimir Putin danas je i formalno potvrđen kao novi premijer.

Putina je Državnoj dumi predložio njegov nasljednik Dmitrij Medvjedev. Rekavši da kandidaturu Putina nije potrebno posebno predstavljati jer je u dva mandata bio predsjednik, Medvjedev je rekao da su Putinovi uspjesi dobro poznati, te da se položaj Rusije promijenio te kako ju "u svijetu danas uvažavaju".

Prijedlog Putinovog nasljednika Dmitrija Medvjedeva su podržala 392 zastupnika Državne dume, protiv je bilo njih 56, a nitko nije bio suzdržano. Putinov je izbor podržalo 87 % zastupnika, što je rekord u povijesti demokratske Rusije.

Putin svoj izbor duguje Jedinstvenoj Rusiji, stranci čiji je vođa i koja ima uvjerljivu većinu nakon izbora u prosincu. Osim nje su ga podržala nacionalistička Liberalno demokratska partija Rusije Vladimira Žirinovskog, te umirovljenička stranka Pravedna Rusija. Protiv je bila jedino Komunistička partija Ruske Federacije, što je njen vođa Genadij Zjuganov obrazložio tvrdnjom da će nova vlada voditi "k stagnaciji".

 Putin je održao govor – više puta prekidan gromoglasnim pljeskom - u kome se založio za dalju izgradnju modernog gospodarstva, poboljšanje socijalne situacije, ekonomsku i financijsku stabilnost.  Kao osnovne ciljeve je naveo podizanje konkurentnosti gospodarstva i promjenu njegove strukture uz osuvremenjivanje tehnologije, te ulazak Rusije u krug najprosperitetnijih država u roku od 10-15 godina.

Putin smatra kako je Rusiji neophodna makroekonomska stabilnost, tako da će se posebna pažnja poklanjati financijskoj politici, odnosno pokušati održati stopu inflacije ispod 10 posto. Kao važan zadatak je naveo i osiguranje stabilnosti prehrambenog tržišta, s obzirom da se globalni rast cijena hrane odrazio i na Rusiju.

Putin je također najavio konkretni plan borbe sa siromaštvom te državne mjere čiji je cilj suzbijanje pušenje i alkoholizam, ali naveo da one neće sadržavati "zabrane ili rast cijena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvjedev je priopćio da će već danas potpisati ukaz o imenovanju novog premijera, a Putin će, u skladu sa zakonom, u roku od tjedan dana predstaviti kandidate za članove svog kabineta.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara