Putin: Možda Britanci sljedeći put pošalju pametnije špijune

Putin: Možda Britanci sljedeći put pošalju pametnije špijune

RUSKI predsjednik Vladimir Putin kazao je kako još uvijek razmišlja o reakciji na špijunski skandal u koji su navodno bili upleteni djelatnici britanske ambasade u Moskvi, ali smatra kako je lako moguće da će dotični biti protjerani uz Rusije.

Podsjetimo, afera koja je opasno zaprijetila dobrim odnosima Rusije i Velike Britanije izbila je nakon što je ruska obavještajna služba FSB u ponedjeljak optužila dio osoblja britanskog veleposlanstva u Moskvi za špijunažu, potvrdivši kao točne navode objavljene na televiziji u nedjelju navečer da su diplomati koristili primopredajnik u "lažnom kamenu" kako bi se dokopali državnih tajni.

Putin, koji je od 1985 do 1990 bio agent KGB-a u Dresedenu, je u razgovoru s ruskim novinarima kazao kako još uvijek očekuje izvješće FSB-a i Ministarstva vanjskih poslova, ali je "bocnuo" Britance ustvrdivši da će sljedeći put možda poslati "neke pametnije špijune".

"Ako protjeramo ove špijune iz zemlje, poslat će nam nove. Možda sada pošalju neke pametnije, koje će nam biti teže otkriti." - kazao je ruski predsjednik. No, odmah je dodao kako nema namjeru preuveličavati cijeli događaj i kvariti odnose s Velikom Britanijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost i iznenađenje ruskim optužbama za špijunažu protiv svojih diplomata, ali nije izravno negiralo sadržaj optužbi.

U emisiji emitiranoj u nedjelju na ruskoj državnoj televiziji rečeno je da su djelatnici veleposlanstva odobravali redovite, katkad i pozamašne svote novca za ruske nevladine organizacije. Emitiranje televizijskog priloga poklopilo se s usvajanjem spornog zakona koji vrlo strogo određuje načine djelovanja nevladinih organizacija u Rusiji.

Index.hr/BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara