Putin najavio veliku ekspanziju ruskog ratnog zrakoplovstva

Putin najavio veliku ekspanziju ruskog ratnog zrakoplovstva

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je jučer prilikom otvaranja aeromitinga MAKS 2007 objavio kako će Rusija otpočeti program  intenzivne izgradnje ratnih zrakoplova s ciljem kako bi rusko ratno zrakoplovstvo nakon desetljeća stagnacije ponovno dostiglo zapadne zemlje.

Putinove riječi nedugo nakon što su ruski strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95 otpočeli non-stop patrole nad Atlantikom i Pacifikom - prvi put otkako se raspao Sovjetski Savez i završio hladni rat.

Mnogi promatrači to smatraju još jednom manifestacijom sve agresivnije ruske vanjske politike koja se, između ostalog, odrazila i svojatanjem Sjevernog pola. Putin nastoji od Rusije ponovno učiniti svjetsku silu koju će Zapad shvaćati ozbiljno, a kao podloga tome je bogatstvo koje je Rusija stekla trgujući sve dragocjenijom naftom.

Zapadni stručnjaci koji su bili na aeromitingu tvrde da je Rusija još daleko od toga da uđe među vodeće proizvođače vojnih zrakoplova, ali je zato u posljednje vrijeme primijećen značajan tehnološki napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega se to odnosi na borbeni mlažnjak "Suhoj Su-35", kao i poboljšanu verziju "Mig-29" zvanu "MiG-29 OVT". Rusija je također razvila novi sustav proturaketnih projektila S-400, koji se smatra boljim od američkog "Patriota", kao i novi nadzvučni krstareći projektil "Meteorit-A".

Putin je na jučerašnjem mitingu također najavio i ekspanziju civilne avio-industrije, čiji je cilj da Rusija po broju proizvedenih civilnih zrakoplova dosegne isto mjesto u svijetu koje je 1970-ih imao Sovjetski Savez.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara