Putin: Pitanje sovjetske okupacije u Europi je "zaključeno"

Pitanje isprika zbog sovjetske okupacije u Europi, posebice baltičkih zemalja, "zaključeno" je i ruska vlada se na njega "više neće vraćati", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak na konferenciji za novinare nakon summita RusijaEU.

Nakon pitanja estonske novinarke o ruskim isprikama njezinoj zemlji, Putin je naveo odluku sovjetskog parlamenta iz 1989. godine koja "osuđuje" njemačko-sovjetski pakt iz 1939. koji je otvorio put pripojenju baltičkih zemalja.

"To je pitanje zaključeno. Jednom smo to osudili i to je dovoljno. Što vam treba, da to činimo svake godine?", rekao je Putin.

On je ukazao da je taj problem bio rezultat "geopolitičkih" igara u kojima su male zemlje i mali narodi poslužili za razmjene.

"To je nažalost bila stvarnost tog doba, poput kolonijalne prošlosti europskih zemalja i ropstva u Sjedinjenim Državama", dodao je.

"Hoćemo li dozvoliti da nas mrtvi drže za rukav i sprečavaju da napredujemo", pitao je ruski predsjednik.

On je uz ostalo ocijenio da je estonski predsjednik Arnold Ruutel pogriješio što nije došao u Moskvu na svečano obilježavanje pobjede saveznika nad nacističkom Njemačkom. "To je bila pogrešna odluka", rekao je Putin.

(Hina) xtm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara