Putin u Egiptu: prvi posjet ruskog državnog poglavara u gotovo 40 godina

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak navečer u Kairo u prvi posjet jednog ruskog predsjednika Egiptu u zadnjih 40 godina koji bi trebao učvrstiti veze Rusije s arapskim svijetom i razviti gospodarsku i regionalnu suradnju.

Putin je stigao u Kairo predvečer i odmah ga je primio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, dugogodišnji saveznik Moskve, u palači Abdin u središtu Kaira, gdje je nakon njihova razgovora u četiri oka priređena večera u čast ruskog predsjednika i članova njegova izaslanstva.

"U tijeku su razgovori o uspostavi slobodnotrgovinske zone i o zaključivanju ugovora o suradnji", kazao je za tisak službeni predstavnik predsjednika Mubaraka Sulejman Awad nakon prvog susreta dvojice čelnika.

Posjet Egiptu je prva postaja u obilasku ruskog predsjednika tim područjem, nakon koje će ga put odvesti u Izrael, gdje će boraviti 27. i 28. travnja i na palestinska područja 29. travnja. Putin je prvi ruski čelnik koji će posjetiti Izrael.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori između Putina i Mubaraka nastavit će se u srijedu, a tema će im biti potpora Egipta ulasku Moskve u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO) i mogućnost prodaje ruskog oružja Egiptu.

Na međunarodnom planu dvojica predsjednika će razgovarati o rješenju za Bliski istok.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara