Putin u srijedu navečer u povijesnom posjetu Izraelu

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u srijedu navečer u radni posjet Izraelu, prvi u povijesti posjet jednog ruskog predsjednika toj zemlji u kojoj je gotovo svaki četvrti građanin podrijetlom iz Rusije, javljaju agencije.

Više od milijun inženjera, fizičara i umjetnika preselilo se iz Rusije u Izrael posljednjih godina trajanja bivšeg Sovjetskog Saveza nakon što je tadašnji čelnik Mihail Gorbačov dopustio židovima da se isele.

Nakon što je prošlo prvotno uzbuđenje zbog novog doma, mnogi su se počeli osjećati kao autsajderi dok su pokušavali pronaći posao i brzo naučiti hebrejski kako bi se sprijateljili sa susjedima.

Mnogi su ograničili svoje živote na živahne, ali većinom izolirane ruske četvrti koje su nastale oko najvećih izraelskih gradova i gdje je sve - od dućana do votke koja se služi u kafićima - isto kao kod kuće.

Prema službenim podacima, najmanje 50.000 sovjetskih Židova vratilo se u Rusiju i druge bivše komunističke zemlje nakon raspada Sovjetskog Saveza, od kojih mnogi zbog poslovnih mogućnosti.

Za usporedbu, nešto više od 10.000 ljudi imigriralo je u Izrael iz bivšeg sovjetskog bloka 2004. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 1,5 milijuna od 6,7 milijuna izraelskog stanovništva je podrijetlom iz Rusije.

Putin, koji će održati službene razgovore s izraelskim visokim dužnosnicima i svojim domaćinom predsjednikom Mosheom Katsavom u četvrtak, vjerojatno će spomenuti korištenje kulturnih i demografskih veza dviju zemalja za jačanje odnosa koji su bili napeti prošlih mjeseci zbog dogovora Moskve sa Sirijom i Iranom.

U središtu Putinovog radnog posjeta bit će situacija na Bliskom istoku i okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Ruski će predsjednik razgovarati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom o mogućnostima ublažavanja viznog režima između dviju zemalja, a na dnevnom redu razgovora bit će i perspektive daljnjeg produbljivanja suradnje.

(Hina) xkga ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara