Putin: U tijeku je pravi rat

Putin: U tijeku je pravi rat

EUROPSKA UNIJA, Sjedinjene Američke Države i međunarodne sigurnosne organizacije zatražile su danas trenutačno okončanje oružanog sukoba između Gruzije i militantnih separatista koji su u sukob uključile i Rusiju, navodi CNN.

>Gruzijske snage se povlače iz glavnog grada Južne Osetije

Upadom ruskih snaga na Gruzijski teritorij zgrožena je i Njemačka, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda najavilo je hitnu sjednicu udovoljavajući zahtjevu Gruzije.

S druge strane, premijer ruske vlade, Vladimir Putin početak novog europskog rata na dan otvaranja Olimpijskih igara, simbola promicanja mira i tolerancije, vidi daleko drugačije.

"Ima puno dragovoljaca koji su se okupili u regiji, i vrlo ih je teško zadržati od akcije. U tijeku je pravi rat", hladno je poručio preko glasnogovornika.

Bijela kuća: SAD se zalaže za teritorijalnu cjelovitost Gruzije

Bijela je kuća potvrdila je da su se Putin i američki predsjednik George W. Bush za vrijeme otvaranja OI u Pekingu sastali i razgovarali o Gruziji, ali glasnogovornik Tony Fratto nije htio govoriti o detaljima sastanka.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino poručila je u Bushevo ime da "SAD podržavaju teritorijalnu cjelovitost Gruzije i pozivaju na trenutačni prekid vatre", te nastavila, "Pozivamo Gruzijce, stanovnike Južne Osetije i Ruse da rade na popuštanju napetosti i da izbjegnu daljnje sukobe". Agresiju su osudili te pozvali na prekid vatre i predsjednički kandidati demokrat Barack Obama i republikanac John McCain.

Dva sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u dva dana - ista tema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski veleposlanik pri UN-u, priopćio je danas kako je Vijeće sigurnosti o Južnoj Osetiji prvi put razgovaralo sinoć, na traženje Rusije, a da će se ponovno sastati večeras, na traženje Gruzije. Petnaest članice Vijeća sigurnosti sinoć se nisu uspjele dogovoriti o deklaraciji kojom bi se pozvalo strane da odustanu od uporabe sile.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je za vrijeme jučerašnjeg sastanka zabrinutost zbog porasta nasilja u Južnoj Osetiji i pozvao je strane da se suzdrže od akcija koje bi mogle destabilizirati regiju.

UNHCR, UN-ov centar za izbjeglice,  izvijestio je kako je jo jučer oko 1,100 izbjeglica iz Južne pobjeglo u Sjevernu Osetiju u Rusiji. Zbrinute su u jevnim ustanovama, školama, sportskim objektima ili kod rodbine i prijatelja, navode, a među izbjeglicama ima puno djece. Zasada je u Gruziji ubijeno ili ranjeno oko 25 ljudi, navodi UN.

Merkel poziva na prekid vatre

"Njemačka kancelarka Angela Merkel poziva sukobljene strane na prekid borbenih djelovanja i suzdržanost", izjavio je glasnogovornik vlade Thomas Steg, i poručio kako se vlada "neprekidno" informira o razvoju događaja na Kavkazu, te da je u stalnom kontaktu sa svojim partnerima u Europskoj uniji , OESS-u i NATO savezu.

Merkel će se usprkos razvoju sastati sa predsjednikom Dimitrijem Medvedevom sljedećeg petka u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

"Upravo u ovom trenutku je važan svaki direktni dijalog kako bi se spriječilo daljnje produbljenje krize i nastavak sukoba", priopćio je ured kancelarke.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier prekinuo je godišnji odmor čuvši vijest o sukobu.

"Zaprepašten sam eksplozijom nasilja u Južnoj Osetiji u posljednjih 24 sata", rekao je Stienmeier, i poručio Gruziji i Rusiji: "prekinite spiralu nasilja i međusobnih prijetnji".

A.B.
Foto: AFP, globalsecurity.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara