Putinovu politiku kritizirali borci za ljudska prava

U BEČU je u ponedjeljak počelo 48. zasjedanje glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, na kojoj sudjeluju izaslanstva iz više od 130 zemalja, među njima i hrvatsko, koje vodi pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku Željko Tomšić.

"Potreban je novi pristup politici prema Čečeniji i korištenju pregovaračkih mehanizama. Samo operacije čišćenja u tome neće pomoći", izjavio je na konferenciji za novinare direktor moskovskog Ureda za ljudska prava Aleksandar Brod.

"Beslanska tragedija iskorištena je za snaženje autoritarnih tendencija", rekao je Brod.

Pregovori s nepriznatim čečenskim predsjednikom Aslanom Mashadovom "oslabili bi poziciju (Šamila) Basajeva", radikalnog čečenskog vojnog zapovjednika koji je preuzeo odgovornost za otmicu u Beslanu, izjavio je načelnik odjela za Kavkaz Instituta za etnologiju i antropologiju Sergej Arutjunov.

Također je ocijenio da je sudjelovanje Mashadova u pregovorima s pročečenskim komandosima u Beslanu "moglo sačuvati živote brojne djece".

Ruske najave preventivnih napada na terorističke baze izvan njezinih granica izazvale su u ponedjeljak odgovor Gruzije, koja je najavila da će do kraja godine izraditi moderan sustav protuzračne obrane kako bi osigurala svoj zračni prostor od upada ruskih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo namjeru preuzeti potpuni nadzor nad svojim zračnim prostorom i zato ćemo izgraditi sustav protuzračne obrane", rekao je gruzijski ministar obrane Gija Baramidze.

On je ustvrdio kako su ruski zrakoplovi u četvrtak i nedjelju narušili gruzijski zračni prostor, što je opovrgnuo načelnik zrakoplovstva ruske vojske Vladimir Mihajlov, ustvrdivši da su njihovi zrakoplovi tek nadlijetali pogranični pojas između dviju zemalja.

Brojni analitičari upozorili su da se ruske prijetnje preventivnim antiterorističkim napadima izvan svojih granica odnose prije svega na gruzijski teritorij, jer Moskva Tbilisi optužuje da dopušta boravak čečenskih pobunjenika.

(Hina) xdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara