Putinu paše izvanredno stanje u Turskoj, Erdogan i on već su se počeli zbližavati

Putinu paše izvanredno stanje u Turskoj, Erdogan i on već su se počeli zbližavati

Foto: Guliver images/Getty

NEUSPJELI vojni udar u Turskoj predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskoristio je da bi proveo čistku u vojsci i državnim institucijama te medijima, ali i da bi uveo izvanredno stanje koje mu omogućuje puno veću moć nego što je dosad imao. Osim Erdogana, od izvanrednog stanja u Turskoj najviše koristi ima ruski predsjednik Vladimir Putin, smatra Anna Borshchevskaya s Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu.

Ona smatra kako će neuspjeli vojni udar prisiliti Putina i Erdogana na zbližavanja i jačanje suradnje jer se turski predsjednik kršenjem ljudskih prava i najavama uvođenja smrtne kazne sve više udaljava od Zapada i Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turska i Rusija već su se počele zbližavati, a to se vidi na primjeru rušenja ruskog borbenog aviona u studenom, za što je Erdogan optužio pučiste. Službena Ankara i dalje sve neuspjele poteze u Siriji svaljuje na pučiste, a Putin će također pokušati utjecati na turske poteze u Siriji, smatra stručnjakinja.

"Tuska će se sada više baviti sobom, tako da će sigurno manje pomagati pobunjenicima koji se bore protiv režima Bašara al-Assada", smatra Borshchevskaya.

Kako god bilo, najveća korist od vojnog udara u Turskoj za Vladimira Putina leži u daljnoj nesigurnosti i razdoru najvećeg saveznika NATO-a na Bliskom istoku, analizira Business Insider.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara