"Da je Pukanić imao tjelohranitelje, poginuli bi zajedno s njim"

ČETIRI dana nakon ubojstva Ive Pukanića uslijedila su prva uhićenja na području Zagreba te Vukovarsko-srijemske županije. PU zagrebačka je objavila da su privedene osobe podvrgnute poligrafskom testiranju te da je dio osoba već pušten na slobodu.

Posebno je napomenuto da će ubuduće policija sve manje obavještavati javnost o detaljima slučaja. Tako niti četiri dana nakon ubojstva nema osumnjičenih, a istraga se nastavlja "u svim smjerovima", navode u policiji.

Istovremeno, Nacional je iz izvora bliskih istrazi objavio da se istraga kreće u tri smjera: prema Stanku Subotiću Canetu, Vladimiru Zagorcu, ali ponajviše prema dobavljačima kokaina za Mirjanu Pukanić.

Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova i Mate Laušić, nekadašnji zapovjednik Vojne policije u razgovoru za Index su istakli da je normalno da istraga ide u nekoliko smjerova, međutim obojica su uvjereni da policije istražuje i u više smjerova od ovih navedenih.

"Ovako planirana brutalna ubojstva nije lako riješiti. Sigurno je da policija ide u svim mogućim smjerovima i uvjeren sam kako se radi o puno više od ova tri spomenuta u medijima. Mislim da je pozitivno to što će policija sada puno manje izlaziti u javnost s informacijama, a to znači da vjerojatno imaju obećavajuće tragove koje ne žele ugroziti objavljivanjem u javnosti", rekao nam je Morić.

"Čudno je što sličnih uhićenja nije bilo u istrazi ubojstva Ivane Hodak"

Mate Laušić se slaže s Morićevim mišljenjem da istraga sigurno ide u još više smjerova i smatra da su prva uhićenja očekivana.

"Uhićene su sigurno osobe koje direktno ili indirektno mogu biti povezane s organizacijom ovakvog ubojstva, primjerice, zato što su prije počinili slična zlodjela. Ali moram reći da sam očekivao da će policija još puno šire zabaciti mrežu od ovih nekoliko uhićenja. I da, čudno je što nisu to isto učinili nakon ubojstva Ivane Hodak, ali vjerujem da će ove privedene ispitati i za njeno ubojstvo", kazao je Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija kod ovih ubojstava nije djelovala kad je trebalo, kada su upućene prijetnje"

Na pogrebu Ive Pukanića njegovi kolege su oštro osudili medije, ali i policiju jer posljednjih mjeseci nije imao policijsku zaštitu i zato što se nisu ozbiljno pozabavili travanjskim pokušajem atentata.

"Već dugo govorim da je u našem sigurnosnom sustavu, a tada mislim na cjelokupni sustav, šire od same policije, najveći problem pasivnost, umjesto da se djeluje preventivno i proaktivno. Kod svih ovih događaja u Zagrebu, od Dušana Miljuša do Ive Pukanića, postojala je prijetnja. Ne, prvo se morao dogoditi nekoliko napada, ili čak ubojstva, da bi se naš sustav pokrenuo", kaže Morić.

"Nema tvrđe ili mekše zaštite"

Mate Laušić se slaže s navodima iz Nacionala da je policija zakazala kod rješavanja slučaja travanjskog atentata, jer je očito da policija nije djelovala onako kako bi trebala, dok za zaštitu Ive Pukanića kaže da se radi o "malo drukčijoj stvari".

"Kao prvo, da je Pukanić i imao osobnu policijsku zaštitu i oni bi odletjeli u zrak skupa s njim. Pravi problem je kod nas što uopće nije zakonski definirano kada se treba provoditi policijska zaštita. Sve ovisi o prosudbi policajaca, a kada se i krene sa zaštitom onda je ona po dogovoru sa štićenom osobom, često van pravila struke.  Osoba se štiti ili se ne štiti. Nema tvrđe ili mekše zaštite. Što vrijedi ako će te ga štititi samo povremeno, ako ga se ne štiti cijeli dan, prisluškivanjem i pretraživanjem vozila u potrazi za eksplozivom. Kod nas štićena osoba često ide tramvajem dok se policajci voze iza u automobili. Znači, kada se i štiti nekoga, to je onda van pravila struke", rekao je Laušić u razgovoru za Index.

D. Markas
Foto: Index/Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara