"Što će Turska i Rusija na Euru, kakve veze oni imaju s Europom?"

AUSTRIJSKI ultranacionalist Joerg Haider izjavio je kako mu nije jasno zašto je Rusiji i Turskoj dozvoljeno igrati na Europskom nogometnom prvenstvu. "Pitam se što te dvije nacije imaju s Europom?", kazao je.

Guverner austrijskog dijela Koruške na provokativan se način raspričao za talijanske medije.

"Oni mogu osvojiti prvenstvo u Beču, no za Turke vrata Europe moraju ostati zatvorena", kazao je Haider, govoreći o težnjama Turaka za ulaskom u Europsku uniju.

"Ne vjerujem da oni (Turci) mogu prihvatiti uvjete i kulturu Europe. Korijeni su im prerazličiti, ne možemo se pretvarati da to nije slučaj!", kazao je Haider za milanski Corriere della Sera.

Haider, koji je u prošlosti bio optuživan kao simpatizer nacizma, kazao je i kako je izgubio zanimanje za Euro 2008 nakon što su iz natjecanja ispale dvije momčadi za koje je navijao - austrijska i talijanska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da usporedi svog najdražeg talijanskog igrača, Gianluigija Buffona, s nekim od talijanskih političara, Haider je izabrao ministra unutarnjih poslova Roberta Maronija, izrazivši divljenje prema njemu.

Haider je pohvalio i španjolskog nogometaša Davida Villu, no odbio je usporediti ga s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji je također poznat po protivljenju ulasku Turske u EU.

"Sve je teatar i cirkus, a nula sadržaja", riječit je Haider kada je u pitanju francuski predsjednik.

Haider je Hrvatskoj vjerojatno najpoznatiji po tome što je Marku Perkoviću Thompsonu poručio da, ako ga ne puste na koncert, dođe s njim gledati utakmicu. Upitan je bio, naime, o koncertu koji je trebao biti održan u austrijskom gradiću St. Andrae, ali je zabranjen  uz obrazloženje Koruškog zemaljskog ureda kako predstavlja "rizik za javnu sigurnost".

K.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara