R. Baretić dobitnik nagrade "Ksavera Šandora Gjalskog"

Splitski novinar i književnik Renato Baretić (41) dobitnik je književne nagrade "Ksavera Šandora Gjalskog" za 2004., objavio je danas na konferenciji za novinare u zabočkom dvorcu "Gredicama" predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade književnik Tito Bilopavlović.

Za tu uglednu književnu nagradu, koja se dodjeljuje u godini kad se slavi 150. obljetnica rođenja K. Š. Gjalskoga i 25. obljetnica ustanovljenja nagrade, prijavljena su 42 prozna djela. U uži izbor za nagradu, osim nagrađena romana "Osmi putnik" u izdanju AGM-a iz Zagreba, ušli su i "Laica Format" Daše Drndić i "Wonderland" Marinka Koščeca.

Knjiga se izdvaja cjelovitošću, tematskim i sadržajnim bogatstvom te visokim stupnjem pripovjedačke tehnike, rekao je Bilopavlović.

Kako je istaknuo, Baretić dokazuje zavidno književno iskustvo u organizaciji priče, u sugestivnosti opisa i socijalno-psihološkoj karakterizaciji likova. U središtu je moderan, urban junak, mlad političar u usponu, kojega političke apsurdne igre i zla sudbina pretvaraju u autsajdera, pa čak i uljeza, osmog povjerenika vlasti na fantazmagoričnu otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Osmi putnik" humorna je, satirična, pa i tragična freska zabačena miljea, no simbolikom se proteže i na mnogo šira područja. Nakon Marinkovićeva "Kiklopa", "Osmi povjerenik" u nas je prvi roman koji se bavi iščašenostima iz jezika. Smjestivši radnju na otok "Trečić", Baretić je izmislio i treći jezik, kazao je Tito Bilopavlović o nagrađenu romanu, koji je do sada dobio i nagradu Republike Hrvatske "Vladimira Nazora", Matice hrvatske "Augusta Šenoe" i Vjesnikovu nagradu "Ivana Gorana Kovačića".

Ovogodišnji Dani K. Š. Gjalskog bit će otvoreni u ponedjeljak, 18. listopada, izložbom keramike Božene Štih-Balen u dvorani zabočke Elektre, u utorak se dodjeljuje Mala nagrada "Gjalski", a u srijedu nagrada "Gjalski" za srednjoškolce. Središnji događaj Dana, koji završavaju 26. listopada, svečanost je dodjele Književne nagrade "Ksavera Šandora Gjalskog" u zabočkoj osnovnoj školi.

Pokrovitelji te kulturne priredbe su Ministarstvo kulture, Krapinsko-zagorska županija te gradovi Zabok, Crikvenica i Poreč.

(Hina) xkra yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara