Račan: Bez predaje Gotovine teško da će London ratificirati SSP

HRVATSKI premijer Ivica Račan izjavio je u utorak u Bournemouthu, na jugu Engleske, nakon susreta s britanskim premijerom Tonyem Blaireom kako sumnja da bi London mogao ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU-a bez predaje generala Ante Gotovine ili bez promjene percepcije da Zagreb nije kriv zato što nije uhićen.

Račan je u ponedjeljak i utorak boravio u radnom posjetu Velikoj Britaniji na poziv britanskog premijera Tonya Blaira. Na marginama konferencije britanske Laburističke stranke hrvatski je premijer utorak u Bournemouthu razgovarao sa svojim britanskim kolegom, te s četiri ministara njegove vlade.

Račan je kazao kako sumnja da će Velika Britanija ratificirati SSP, bez Gotovinine predaje, ali je ocijenio da je i to moguće ako se "promijeni percepcija da Hrvatska za to apsolutno nije kriva".

Govoreći o svom razgovoru s Blairom, Račan je kazao da je britanski premijer ponovio britansku podršku približavanju Hrvatske EU-u. Britanski premijer nakon sastanka nije davao izjave, a Račan je atmosferu sastanka ocijenio prijateljskom i otvorenom.

"Mi vjerujemo da će se to pitanje ratifikacije SSP-a pomaknuti, na liniji toga da Hrvatska ima podršku Velike Britanije za ulazak u EU", ocijenio je Račan, dodajući kako je sa svojim britanskim sugovornicima razgovoarao o različitim percepcijama Zagreba i Londona u vezi s hrvatskom suradnjom s ICTY-em.

On je najavio da će Hrvatska tijekom sljedećih dana, a posebice na predstojećem sastanku s glavnom haskom tuziteljicom Carlom del Ponte, pružiti dokaze da "demokratska vlast u RH surađuje s Haagom, i to ne samo zbog preuzetih obveza nego i zbog uvjerenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o slučaju odbjeglog generala Gotovine, Račan je rekao da Hrvatska ne bi trebala biti kažnjavana zbog nečega što nije mogla učiniti.

"Mi nemamo indicija da je Gotovina u Hrvatskoj i to je čvrsta pozicija hrvatske Vlade", istaknuo je Račan, dodajući da su se u međunarodnoj zajednici širile "informacije, dezinformacije i poluinformacije" o tome gdje se odbjeli general nalazi, ali da Hrvatska nije primila pouzdane informacije o tome da se Gotovina nalazi u našoj zemlji.

"Nadam se da ćemo uspjeti pokazati da Hrvatska ne treba trpjeti štetu zbog toga što, na žalost, sam general Gotovina, nije uspio napraviti još jedan dodatni potez i braniti sam sebe pred Haškim sudom", rekao je Račan, ističući da Hrvatska kao pravna država želi poštivati svoje međunarodne obveze.

Račan je, dajući ukupnu ocjenu razgovora vođenih u Velikoj Britaniji, rekao da je dobio "uvjeravanje da Hrvatska na svom putu u EU ima podršku Londona".

U razgovorima koje je hrvatski premijer vodio u Velikoj Britaniji zabilježeni su i konkretni potezi britanske strane. London je najavio da će ukinuti tranzitne vize za hrvatske građane, a dvije će strane na stručnoj razini započeti i razgovore o rješavanju viznog sustava.

Hrvatska je tijekom razgovora koje je Račan imao s britanskim ministrom obrane Geoffom Hoonom, dobila podršku za svoju inicijativu o otvaranju Regionalnog centra za osposobljavanje osoblja za mirovne operacije. Slični centri postoje već u Slovačkoj i Češkoj, a otvaranjem tog centar Hrvatska bi dobila značajnu regionalnu funkciju.

Premijer Račan je u utorak na večer otputovao iz Velike Britanije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara