Račan će početkom srpnja službeno posjetiti BiH

HRVATSKI premijer Ivica Račan početkom srpnja službeno će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, potvrdilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu.

Nakon redovitih radnih konzultacija predstavnika dvije zemlje, koje su u Sarajevu održane na razini zamjenika ministara vanjskih poslova, priopćeno je kako je voditeljica bosanskohercgovačkog izaslanstva Lidija Topić izrazila zadovoljstvo najavljenim službenim posjetom predsjednika hrvatske vlade.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Hrvatske Ivan Šimonović izjavio je kako su sarajevske konzultacije predstavljale svojevrsnu inventuru obveza i otvorenih pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Šimonović je istaknuo kako se veliki značaj pridaje izgradnji koridora Vc koji treba povezati Budimpeštu i Ploče te je u tom kontekstu pozdravio održavanje trilateralnih razgovora o ovoj temi između predstavnika Hrvatske, BiH i Mađarske.

Doministri vanjskih poslova Hrvatske i BiH suglasili su se kako je potrebno što prije usuglasiti i potpisati cijeli niz međudržavnih sporazuma poput onoga o izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, protokol o veterinarskoj suradnji, o provedbi Sporazuma o povratku izbjeglica kao i Sporazum o zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstva Hrvatske i BiH ponovo su razmatrala i Sporazum o luci Ploče te Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima.

Utvrđeno je kako je nužno riješiti zastoj u pregovorima oko primjene sporazuma o Pločama, a izražena je i spremnost BiH za finaliziranjem usuglašavanja ugovora o imovinsko-pravnim odnosima.

Bosanskohercegovačka je strana ovom prigodom izrazila opredijeljenost za zajednički nastup s Republikom Hrvatskom na trećim tržištia što je pretpostavka za jačanje trgovine, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti.

(Hina) rm nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara