Račan: Hrvatska na putu u EU treba podršku socijaldemokrata

PREDSJEDNIK SDP-a i hrvatske Vlade Ivica Račan zatražio je u četvrtak od europskih socijaldemokrata, okupljenih na središnjoj proslavi 140. godišnjice osnutka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Berlinu, da podrže Hrvatsku u naporima da 2007. postane članicom EU.

Na proslavi obljetnice osnutka SPD-a okupili su se socijaldemokratski predsjednici vlada iz cijele Europe, među kojima i njemački kancelar Gerhard Schroeder i britanski premijer Tony Blair.

"Na tom putu sigurno ćemo trebati vašu podršku i partnerstvo i vjerujem da će europski socijaldemokrati naći partnere u hrvatskim socijaldemokratima" rekao je Račan u govoru kojim se obratio na sastanku socijaldemokratskih predsjednika vlada u Willi Brandthausu.

Po završetku sastanka Račan je novinarima rekao da na ovom skupu neće tražiti izravnu podršku od Schroedera i Blaira jer, kako je rekao, zna da Hrvatska ima podršku u mjeri u kojoj sama obavi svoj dio posla.

Račan je rekao da se na sastanku razgovaralo o problemima koje tište sve zemlje. Dodao je da je bilo riječi o vrlo izazovnom pitanju - kako osigurati stabilnost, ali i zadržati gospodarski rast.

Schroeder je nakon sastanka istaknuo da su europski socijaldemokrati uvijek pomagali i da su spremni o reformama koje provode u svojim zemljama učiti jedni od drugih, ali da su svjesni da svatko mora naći svoj put.

U Europi su socijaldemokrati na vlasti - ili sudjeluju u vlasti - u 11 zemalja.

Na proslavi njemačkog SPD-a njemački kancelar i predsjednik SPD-a Schroeder dočekao je osim britanskog i hrvatskog premijera premijera Švedske, Češke, Rumunjske, Poljske, Mađarske, Grčke, Albanije, Litve, a stigli su i premijeri crnogorske vlade Milo Đukanović i srbijanski premijer Zoran Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer Račan bio je tom prigodom pozvan govoriti o planovima Hrvatske na putu u EU. Izjavio je da je Hrvatska ohrabrena brzim odgovorom iz Bruxellesa na hrvatsku molbu za članstvo u Uniji. Na skupu je istaknuo da članstvo Uniji nije dar već rezultat snažnog opredjeljenja i teškog rada.

"EU je možda umorna od širenja, a tranzicijske zemlje su možda umorne od reformi, ali zbog budućnosti naših zemalja i Europe moramo ih nastaviti", jer je stabilna, sigurna i demokratska Europa izazov za sve, rekao je Račan.

Suradnju Hrvatske s Haškim sudom ocijenio je dobrom, a na skupu u Berlinu pozitivnu ocjenu dao je i suradnji Hrvatske sa susjednim zemljama.

Opisao je put hrvatske koalicijske vlade u naporima da stvori uvjete za demokratsku i ekonomski stabilnu Hrvatsku.

Račan će sastanak u Berlinu iskoristiti i da s Blairom razgovara o svom predstojećem posjetu Velikoj Britaniji, a razgovarat će i s kancelarom Schroederom o njegovom posjetu Zagrebu koji bi trebao uslijediti za koji mjesec.

U izaslanstvu SDP-a na proslavi u Berlinu bila je i potpredsjednica stranke Željka Antunović i saborska zastupnica SDP-a Mirjana Ferić Vac. U SDP-u ističu da je ovaj posjet od višestrukog značenja.

Predsjedništvo Stranke europskih socijalista (PES), koje okuplja socijaldemokratske i socijalističke stranke zemalja članica EU, prošloga je tjedna unaprijedilo SDP u status promatrača, s mogućnošću da u proljeće iduće godine, na izbornom kongresu PES-a, SDP dobije i status pridruženog člana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara