Račan: Hrvatski zahtjev za članstvo u EU bit će dobro primljen

HRVATSKI premijer Ivica Račan izrazio je zadovoljstvo rezultatom sastanka s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, ističući kako je sada jasno da će hrvatski zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji naići na dobar prijem.

Premijer Račan boravio je u ponedjeljak u Bruxellesu u okviru lobističke turneje po europskim prijestolnicama s ciljem dobivanja podrške za zahtjev za članstvo u EU, koji namjerava podnijeti najvjerojatnije 18. veljače u Ateni, glavnom gradu Grčke, koja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom. Hrvatski premijer prošloga je tjedna posjetio Berlin, a predviđeni su posjeti u još nekoliko europskih zemalja.

´Iz dosadašnjih razgovora jasno je da ćemo dobiti potporu za naš zahtjev, sada nam preostaje da lobiramo da se razdoblje, koje je potrebno europskim institucijama, da se očituju o našem zahtjevu, maksimalno skrati´, rekao je Račan u ponedjeljak navečer u neformalnom razgovoru s hrvatskim novinarima.

Hrvatska će, rekao je Račan, nastojati ukloniti određena nerazumijevanja kod nekih europskih zemalja oko slučaja Bobetko i objasniti da nije izišla izvan okvira mogućnosti koje pruža statut Haškog suda.

Velika Britanija je odlučila zamrznuti proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Hrvatske dok se ne riješi slučaj Bobetko. Vlada Nizozemske gdje su oba parlamentarna doma ratificirala SSP, odlučila je zbog istog slučaja da ne preda ratifikacijske instrumente Europskoj komisji, čime proces ratifikacije još nije dovršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Europske komisije Romano Prodi dao je punu podršku nakani Hrvatske da se kandidira za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

´Nakon što sam saslušao hrvatske argumente za podnošenje zahtjeva, zaključio sam naš razgovor riječima ´zašto ne´´, rekao je Prodi na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon jednosatnog službenog razgovora s hrvatskim premijerom.

´Premijer mi je jasno rekao da će Hrvatska ispunjavati svoje obveze - suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglica, mediji, pravosudna i gospodarska reforma. Nakon ovoga sastanka idemo zajedno u istom smjeru, ali odgovornost je na hrvatskoj strani´, rekao je Prodi.

Prodi je rekao da je njegova podrška Hrvatskoj zajedničko stajalište svih u Europskoj uniji.

Premijer Račan se nakon susreta s Prodijem vraća u Zagreb, dok će ministar vanjskih poslova Tonino Picula produžiti boravak u Bruxellesu i u utorak se sastati s povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara