Račan i dalje vrlo kritično, od sinoć ne komunicira s okolinom

VEČERAS oko pola deset novinarima okupljenima na Iblerovu trgu Igor Dragovan, koji je posljednji napustio sjedište SDP-a kazao je kako je Račanovo stanje i dalje vrlo teško. Dragovan je dodao kako će članovi stranke ovaj vikend biti na kućnom dežurstvu.

U 20h iz SDP-a je stiglo priopćenje u kojem nije bilo novih informacija o Račanovom zdravstvenom stanju, već je samo navedeno kako će članovi stranke napustiti prostorije na Iblerovom trgu i u njih se vratiti tek u ponedjeljak.

Posljednje priopćenje vezano uz zdravstveno stanje lidera SDP-a stiglo je iz stranke u 16.30 sati, a u njemu je stajalo kako Račanovo zdravstveno stanje i dalje kritično. "Liječnički tim je utvrdio da je nekontrolirani rast tumora doveo do pojave izrazito teških bolova u desnom ramenu i glavi, te je stoga bilo nužno primijeniti visoke doze lijekova za njihovo ublažavanje. Zbog općeg stanja organizma, te primljenih lijekova došlo je do poremećaja svijesti te Račan od sinoć ne komunicira s okolinom." - stoji u priopćenju iz SDP-a.

Nadalje se dodaje kako su vitalne funkcije i dalje održane te se provode nužne mjere liječenja. "Sve daljnje prognoze ovisit će o općem stanju organizma i brzine rasta tumora" - zaključuje se u priopćenju.

Kako se neslužbeno doznaje Račan nije na uređajima za održavanje života, jer je odbio priključivanje na njih, već samo dobiva lijekove protiv bolova. Hrvatski radio javlja kako liječnici ne mogu prognozirati daljnji tijek bolesti koja je u terminalnoj fazi a koja bi mogla trajati satima ali i danima.

**

Uz Ivicu Račana non-stop se nalazi supruga Dijana Pleština. Račanovi sinovi također su uz njega, no oni dolaze i odlaze.

Nešto prije devet sati u sjedište stranke počeli su opet pristizati stranački dužnosnici i članovi SDP-a. Do pola 12 u središnjici su se okupili, između ostalih, Grbić,  Antunović, Opačić, Stazić, Leko, Ostojić i Linić. Nakon toga mnogi su članovi stranke pristizali u sjedište, a među njima je bio i Mirko Filipović.

U prostorije SDP-a došao je i Zdravko Tomac koji je oko pola 12 dao izjavu za medije. Rekao je kako je nakon četiri godine prvi put došao u središnjicu SDP-a, te da je došao zato što je s Račanom bio u prijateljskim odnosima i nakon odlaska. Dodao je kako su i surađivali ovih godina.  "Želim da SDP i dalje bude uspješan, i uvjeren sam da će to moći i bez Račana" - dodao je nekadašnji bliski suradnik Ivice Račana. "Nisam bio na Rebru, i jako mi je žao zbog toga ali sad je kasno. Račan vodi svoju posljednju bitku jednako dostojanstveno kao što je vodio i stranku" - rekao je i dodao kako je Račanova želja bila da na ovim izborima stvore pravu hrvatsku socijaldemokratsku stranku, koja će puno pažnje posvećivati mladim perspektivnim ljudima. "Nadam se da će novo vodstvo stranke poštivati Račanove želje" - kaže Tomac.

Nakon podneva Račana je posjetio Ljubo Jurčić. Poslijepodne su Račanu u posjet stigli i Josip Leko i Goran Granić.

 Leko: Svi će budući lideri SDP-a biti uspoređivani s Račanom

 Jurčić nakon posjete Račanu: Teško mi je govoriti o tome

 Antunović i Picula: Nema velike nade u oporavak, metastaze po cijelom tijelu

 Opačić: Tješi nas što Račan ne trpi bolove

 Slovenski mediji i danas prate Račanovo stanje

 Srpski i BiH mediji o stanju Ivice Račana

U stranci je u noći sa četvrtka na petak iščekujući informacije iz bolnice ostao dežurati Slavko Linić, kao i novinari koji su se utaborili ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom te ispred zagrebačke bolnice Rebro. Novinari su i danas dežurali ispred bolnice, te ispred središnjice SDP-a.


Novinari se utaborili ispred središnjice i u okolnim kafićima

**

 Fotografije iz sjedišta SDP-a, 13. travnja

 Fotografije iz sjedišta SDP-a, 12. travnja

Jučer ujutro iz SDP-a stigla je kratka obavijest kako se Račanovo stanje naglo pogoršalo, a nekoliko sati kasnije počele su kružiti informacije kako je SDP-ov lider preminuo, što su neki mediji (Radio 101, TPortal i Net) i objavili. Iz SDP-a tada je stiglo priopćenje kako se mediji da ne objavljuju netočne informacije, te da čekaju službenu obavijest iz SDP-a o smrti Ivice Račana. Index.hr svoje posjetitelje o smrti dugogodišnjeg lidera hrvatske ljevice obavijest će u trenutku kad dobije službeno priopćenje iz SDP-a.

Račan su jučer u bolnici posjetili ne samo stranački uglednici, već i ljudi koji su radili u sjedištu SDP-a, u posjetu mu je došao i predsjednik Mesić, a premijer Sanader sa Željkom Antunović razgovarao je o njegovom teškom stanju.

Tijekom dana iz stranke se nisu mogle dobiti nikakve informacije, osim šturih "loše je", no Tonino Picula je jučer u emisiji Kontakt  jasno i nedvosmisleno kazao u kakvom stanju njegov donedavni šef: "Ovo što sam vidio na Rebru rađa u meni jednu želju da se Račan više ne muči dugo.".

SDP pripremio ruže za oproštaj s Račanom

Kako doznajemo od kolege koji se nalazi ispred sjedišta stranke velika dvorana, koja služi za tiskovne konferencije, a posljednjih mjeseci je sjedište SDP-ovog stožera za izbore, odnosno njihove organizacije Kampa, kompletno je ispražnjena.

Stožer za izbornu kampanju je premješten, a u praznoj dvorani sada se nalazi samo pano s logotipom SDP-a i stol na kojem u vazi stoji veliki buket crvenih ruža.

 Kako je tekao jučerašnji dan možete pročitati ovdje

 Vijest o Račanovoj ostavci na mjesto predsjednika SDP-a, te komentare hrvatskih političara i političkih analitičara možete pročitati ovdje

Razvoj događaja pratite na Indexu

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara