Račan i Saksokoburggotski u Sofiji o odličnim odnosima i putu u EU

Račan i Saksokoburggotski u Sofiji o odličnim odnosima i putu u EU
BUGARSKA i Hrvatska imaju odlične političke odnose, a najviše ih zbližava put prema Bruxellesu, odnosno priključenje RU, izjavio je u srijedu u Sofiji bugarski premijer Simeon Saksokoburggotski nakon susreta s hrvatskim kolegom Ivicom Račanom.

"Hrvatska i Bugarska nisu međusobni konkurenti na putu prema Bruxellesu, radi se o zemljama koje se dobro razumiju i podupiru", dodao je Račan na tiskovnoj konferenciji nakon susreta.

Hrvatska se trenutačno nalazi korak iza Bugarske, koja je službeni kandidat za pristup Uniji, ali do 2006. godine namjerava završiti proces prilagodbe EU, naglasio je Račan, dodavši da se obje zemlje zalažu za načelo individualnog pristupa i podupiru ga.

Račan je ujedno istaknuo da na putu prema Uniji Hrvatska niti jednoj zemlji neće biti teret i opterećenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bugarski je premijer naglasio da su Hrvatska i Bugarska dvije stabilne zemlje, čija je zadaća pridonositi stabilnosti u regiji, a s takvom se ocjenom složio i Račan.

Obojica su se premijera suglasila da dvije zemlje imaju odlične političke odnose, bez ikakvih problema, ali i da gospodarska suradnja nije ni približno na istoj razini. Naime, robna razmjena u prošloj je godini iznosila skromnih 27 milijuna dolara. Stoga će se uskoro sastati međudržavna komisija za gospodarsku suradnju kako bi definirala prioritete njezina unaprjeđenja. Na susretu Račana i Semeona Sakskoburggotskog razgovaralo se posebice o mogućnostima suradnje u prometu i turizmu. Također je objavljeno da će Bugarska biti zemlja partner na ovogodišnjem jesenskom Zagrebačkom velesajmu.

Uoči tiskovne konferencije ministri zdravstva dviju zemalja Andro Vlahušić i Božidar Finkov potpisali su međudržavni ugovor o suradnji u zdravstvu i medicini.

Prije večerašnjeg povratka u Zagreb, hrvatskog premijera u Sofiji očekuju susreti s predsjednikom države Georgijem Parvanovim i predsjendikom Parlamenta Ognjenom Gerdžikovim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara