RAČAN: MESIĆ NIJE KONZULTIRAO VLADU OKO GOVORA O IRAKU

Hrvatski premijer Ivica Račan izjavio je da Predsjednik Republike Stjepan Mesić nije konzultirao Vladu o svojem obraćanju javnosti o Iraku.

"Iako se u govoru poziva na zajedničke političke stavove državnog vrha o ratu u Iraku, i ovom se prigodom pokazalo da svatko od nas ima svoj poseban stil javnih istupa", rekao je Račan u razgovoru za subotnje izdanje "Jutarnjeg lista".

"Vlada u svakom slučaju nije konzultirana o sadržaju Mesićeva govora", naglasio je hrvatski premijer.

Predsjednik Mesić u četvrtak je u televizijskom obraćanju javnosti saveznički napad na Irak ocijenio nelegitimnim, jer ga nije odobrio UN.

"Ne možemo podržati akciju usmjerenu na rušenje režima u Iraku ili u bilo kojoj drugoj zemlji, ako se ona provodi bez mandata UN-a i protiv volje najvećeg dijela međunarodne zajednice", rekao je Mesić.

Po njegovim riječima, akcija u Iraku vodi se na osnovi samostalne odluke zemalja čije trupe u njoj sudjeluju i nema osnove u mandatu UN-a, pa stoga nema legitimitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozorio je moguće posljedice: marginaliziranje UN-a, podjelu unutar Europske unije, zahlađenje odnosa među saveznicima s jedne i druge strane Atlantika i uzdrmane temelje međuanrodnog poretka uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata.

"Umjesto da budemo sudionici dijaloga civilizacija, mogli bismo se naći suočeni s ratom relicija", upozorio je Predsjednik Mesić u jučerašnjem obraćanju javnosti o Iraku.

Premijer Račan osvrnuo se i na nedavnu izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj Lawrencea Rossina da će se Hrvatska suočiti s posljedicama, jer nije pristupila koaliciji protiv Iraka.

"Mislim da je američka reakcija bila prežestoka, ali razumijem njihove motive i stajališta", rekao je Račan "Jutarnjem listu".

Izrazio je nadu da se sadašnje zahlađenje u američko-hrvatskim odnosima neće dugoročnije odraziti na stav Washingtona prema Zagrebu, niti na pristupanje Hrvatske NATO-u.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara