Račan: Ne počnu li pregovori zbog Gotovine, slijedi kriza i prijevremeni izbori

UKOLIKO zbog neizručenja generala Ante Gotovine dođe do odgode pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj uniji, doći će do ozbiljne krize vlasti koja će završiti prijevremenim izborima, ocijenio je u razgovoru za subotnji broj ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" predsjednik SDP-a Ivica Račan.

"Premijer (Ivo) Sanader sve je uložio na kartu uspjeha u Europskoj uniji i (u slučaju neuspjeha) morat će poravnati račune", rekao je Račan u razgovoru za "Dnevnik", odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako ne dođe do početka pregovora s EU-om u ožujku ove godine.

Hrvatska bi pregovore s Unijom trebala započeti 17. ožujka, pod uvjetom da se potvrdi da u potpunosti surađuje s Haškim tribunalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Račan je odgovornost za stanje odnosa s Haaškim sudom i Europskom komisijom pripisao sadašnjoj vladi, no istaknuo je da njeno rušenje nije strategija SDP-a.

"To nije naša strategija, ali moramo biti spremni na takav razvoj (događaja). U slučaju da bi opet došli na vlast, Hrvatsku bi zatekli u još težem položaju nego prije pet godina kad smo pobijedili na izborima", rekao je Račan.

Predsjednik SDP-a rekao je da se, kad je riječ o suradnji s ICTY-em, visoki predstavnici sadašnje vlasti "ponašaju neprimjereno" i daju "sporne izjave".

Račan je rekao da "neće biti koalicije SDP-a i vladajuće stranke", te da HDZ i SDP imaju suprotstavljene stavove u glavnim pitanjima unutarnje politike. Osim toga, za sada se ne čini da su nacionalni interesi Hrvatske tako ugroženi da bi takva koalicija i bila potrebna, dodao je Račan u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara