Račan o ´Družbi Adrii´, Linić o Ini

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas u Saboru da je projekt ´Družba Adria´ u interesu Hrvatske, kao i podizanje ekološke zaštite Jadranskog mora na maksimalnu razinu, zbog čega je Vlada pokrenula inicijativu da se s ostalim mediteranskim zemljama što prije dogovori posebna zaštita i režim plovidbe na Jadranu.

Projekt je u interesu Hrvatske i njezinog gospodarskog razvoja, odgovorio je premijer Dariju Vasiliću (PGS).

Vasilića je zanimalo hoće li Hrvatska u godinu dana moći osigurati mjere kojima će zaštiti Jadran s obzirom da bi prvi tanker u krčku luku trebao uploviti početkom iduće godine.

Račan je podsjetio da je uz potpisivanje ugovora o projektu ´Družba Adria´, nagovijestio i inicijativu za potpisivanjem ugovora o posebnoj zaštiti Jadrana.

Stoga moramo dobiti suglasnost ostalih mediteranskih zemalja, o čemu ću razgovarati i za skorog posjeta Rimu, najavio je Račan, prenoseći želju da se osigura maksimalna zaštita Jadrana, barem na razini koja postoji na Baltiku. Mjere zaštite, podsjetio je, odnose se prije svega na zabranu ulaska u Jadran prestarih brodova i onih bez dvostruke oplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ocijenio je kako su svi procesi vezani za privatizaciju INE vrlo jasni i prisutni u javnosti.

Tri ponude pristigle na natječaju za privatizaciju 25 posto plus jednu dionicu INE su solidne i kvalitetne i tim koji vodi privatizaciju može za Vladu pripremiti kvalitetan prijedlog, odgovorio je Linić HDZ-ovu zastupniku Dariju Vukiću.

Vukića, koji je ustvrdio da privatizacija INE nije transparentna, kako se obećavalo, zanimalo je hoće li u tom procesu biti prodana i rudna bogatstva koje INA koristi, a čija se vrijednost, rekao je, procjenjuje na sedam do osam milijardi dolara.

Rudna bogatstva su vlasništvo svih građana, drugo je pitanje jesu li koncesijski ugovori dobri, odgovorio je Linić te naveo da je Vlada prije godinu dana naredila da se jasno raščiste koncesijski ugovori na rudna bogatstva (naftu, plin, vode itd).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara