Račan odgovorio na kritike čelnika oporbe

HRVATSKI premijer Ivica Račan optužio je, odgovorajući na kritike iz oporbenih redova, HDZ i druge oporbene stranke da polariziraju zemlju i guraju je u neproduktivan politički sukob.

"Ja sam i inače zabrinut evidentnom odlukom HDZ-a i stranaka oko te stranke da polariziraju Hrvatsku otvaranjem prljave kampanje, dizanje strasti, neargumentiranom kritiziranju i podmetanju političkom protivniku", rekao je Račan zamoljen da prokomentira kritike više oporbenih političara, koji su rekli da premijer tijekom posjeta Velikoj Britaniji nije nastupao državnički.

Čelnici oporbe (HDZ, HSLS-DC i HSP) optužili su u utorak u Saboru na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Račana zbog njegove jučerašnje izjave u Londonu. "Možda će naša vlast pretrpjeti kritiku ili kaznu, pa ćemo se suočiti s vlašću koja neće imati demokratski stav da treba izvršiti čin pravde", rekao je Račan odgovarajući na novinarsko pitanje o slučaju haškog optuženika Ante Gotovine.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Vladimir Šeks ocijenio je tu izjavu "očajničkim potezom budućeg političkog gubitnika". Potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić izjavio je da se Račan u Londonu nije "ponašao kao državnik, već kao denuncijator i politički prosjak, koji je denuncirajući stranke, denuncirao i hrvatske građane".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je samo glumio da se reformirao i sad pokazuje svoje dobro staro lice i identificira sebe s nacijom i državom i sotonizira političkoga protivnika", rekao je hrvatski premijer izražavajući nadu da će se od takva puta u interesu Hrvatske odustati.

"U svakom slučaju o takvom koraku unatrag moraju svoje reći i hrvatski građani na izborima", istaknuo je Račan.

Predsjednik hrvatske Vlade ocijenio je da bi Hrvatska trebala pokazati neslaganje s takvom polarizacijom zemlje koja je, kako je rekao, ponovno gura u neproduktivan politički sukob. Takav je sukob, nastavio je, obilježavao Hrvatsku više godina i izolirao je od Europe i svijeta. Račan je izrazio nadu da takav plan danas više ne može uspjeti, budući da je Hrvatska suočena s dobrim demokratskim razvojem.

Bilo bi dobro da svi u Hrvatskoj zastupaju hrvatske nacionalne interese bez obzira na predizbornu kampanju koja je očito počela, kazao je u utorak u Bournemouthu premijer Ivica Račan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara