Račan: Ova vlada je udaljila Hrvatsku od gospodarskog ponora

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan u intervjuu  Slobodnoj Dalmaciji ustvrdio je kako je ova Vlada udaljila Hrvatsku od gospodarskog i socijalnog ponora te ukinula izolaciju Hrvatske i od susjeda i od međunarodne zajednice.

´Osigurala je makroekonomsku i političku stabilnost zemlje, a stabilizacija gospodarstva je u najvećem dijelu završena, stabilna je i štednja, devizne rezerve su duplo veće, kamate su prepolovljene, plaće i mirovine redovite, a inflacija je mala´, rekao je Račan.

Premijer je ocijenio kako ti podaci pokazuju uspješnost ove politike, ali i kako se ne mogu u dvije, tri godine osigurati vidljivi rezultati na makroekonomskom planu i deblji osobni džepovi građana. ´Da smo nastavili trošiti nezarađeno umjesto što smo smanjili opću potrošnju i deficit, već bismo bili u provaliji. Npr. da smo umjesto izgradnje autoceste Split-Zagreb nekoliko milijardi dali u potrošnju i veće plaće, Vlada bi u tom slučaju bolje stajala, ali bi Hrvatska stajala gore´, kazao je Račan.

Upozorio je kako se ovako događa paradoks: ´svi su nezadovoljni ovom Vladom, a tek će vrijeme pokazati koliko je dobroga učinjeno za njezino vrijeme´.

´Da ponovno sastavljam koalicijsku Vladu, u njoj bi bili predsjednici stranaka, a ovako kad je nešto dobro - svi prisvajaju, a kad je loše - sve ide na račun najjačeg: SDP-a´, rekao je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako razumije nezadovoljstvo građana ´jer smo još u fazi ulaganja, ali smo izašli iz vremena oskudica, a faza blokiranja standarda polako prestaje´. ´Žrtva ljudi koji rade bila je neophodna i pred nama je sada bitka za više rada i bolje plaće´, naglasio je Račan.

Odgovarajući na upit o ´Sunčanom Hvaru´ Račan je kazao: ´Manje bi problema bilo da smo ´Sunčani Hvar´ restrukturirali, ali se on tome odupirao. Ne može Vlada dobiti sve bitke, i to bez pomoći lokalnih vlasti i tih tvrtki.´

O odnosima sa susjedima Račan je kazao kako je Hrvatska na Prevlaci preuzela samo kopno, a morsku granicu tek treba ugovoriti. ´Treba nastaviti pregovore i o Prevlaci i o drugim dijelovima granice, posebno na Dunavu. To je moguće pod uvjetom da obje strane pridonesu normalizaciji´, rekao je premijer.

´U Piranskom zaljevu imamo privremeni režim i mir. Za razliku od kritičara ne mislim da je to naštetilo Hrvatskoj, a bitno je da nema konflikata. S BiH moramo riješiti ne samo pitanje Luke Ploče nego i koridor za Dubrovnik´, kazao je uz ostalo u sutrašnjoj Slobodnoj Dalmaciji premijer Ivica Račan.

Također je rekao kako Hrvati ne priznaju uspjeh, kao što ni Amerikanci ne priznaju pogreške.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara