Račan: pored katastrofalnih požara ne treba paliti i političku vatru

Premijer Ivica Račan danas je nakon obilaska velikih požarišta na otocima Hvar, Brač i Biševo rekao kako se radi o katastrofalnim požarima, te da pored njih nisu potrebne i "političke vatre".

Premijer je novinarima u zračnoj luci Brač nakon obilaska požarišta izrazio zadovoljstvo što su požari na Hvaru i Braču danas pod kontrolom, a na Biševu ugašen.

Naglasio je kako su ovo katastrofalni požari i da "uistinu, glede izjava nekih političara, pored njih nisu potrebne i političke vatre".

Račan je rekao je da su uzroci požara, tamo gdje su utvrđeni, u 80 posto slučajeva ljudski nemar, te da je stoga izuzetno važna edukacija stanovništva.

Podsjetivši da je otkriveno šest počinitelja koji su podmetnuli požar, Račan je rekao da oni koji namjerno pale vatru moraju biti adekvatno kažnjeni.

Na novinarsku primjedbu da je dojam u javnosti kako je znatno više podmetnutih požara, premijer je odgovorio da se podatak od 80 posto odnosi na one uzroke koji su utvrđeni.

Naglasio je kako s tim podmetanjima požara, za koje ipak nema pravih dokaza, treba biti oprezan kako se ne bi palila politička vatra bez pravih dokaza.

Iz ovih požara moramo izvući pouke premda ocjenjujem da je država reagirala promptno, a posade kanadera i helikoptera radile su daleko više od profesionalnog standarda, ustvrdio je Račan.

Ocijenio je da se i ovoga puta pokazalo da je najveći problem i dalje koordinacija između vatrogasnih postrojbi, vojnih postrojbi, lokalne zajednice i Hrvatskih šuma.

Kao primjer naveo je otok Brač na kojem je sedam općina u kojoj, kako je rekao, svaka vodi svoju politiku i na otoku nema jedinstvene uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teritorijalna organizacija je više nego loša. To se mora promijeniti i upravo će pred Saborom biti drugo čitanje zakona kojim će se regulirati to područje jer je najefikasnija borba protiv požara ona prije požara", kazao je Račan, upitavši zašto Brač i Hvar nemaju profesionalnu vatrogasnu postrojbu kao primjerice Krk.

Potvrdio je da četiri kanadera koje ima Hrvatska nisu u svakom trenutku dovoljna kad se razbuktaju požari po cijelom priobalju, no ocijenio je da su oni optimalno iskorišteni.

Kazao je da se osobno zalaže za veću uporabu helikoptera, te da se to nastoji riješiti izravnanjem klirinškog duga s Rusijom od koje bi se dobili kvalitetni helikopteri.

Glavni državni vatrogasni zapovjednik MUP-a Mladen Jurin kazao je da je na hrvatskom Jadranu od Brijuna do Dubrovnika posljednjih nekoliko dana bilo čak 40 požara.

Na otocima Braču, Hvaru i Biševu izgorjelo je preko 3000 hektara borove šume, maslinika, vinograda, lavande i raslinja, a u gašenju je sudjelovalo više od 1.500 vatrogasaca i pripadnika HV-a.

Istaknuo je da na sreću nitko nije ozlijeđen u požarima i da, osim dvije nenastanjene stare kuće na Biševu, nisu gorili stambeni objekti.

Načelnik Glavnog stožera HV Josip Lučić kazao je kako su namjenske postrojbe za gašenje požara HV-a dobro pripremljene i da su one u pričuvi od Brijuna do Dubrovnika. U gašenju požara na srednjedalmatinskim otocima sudjeluje 500 pripadnika namjenskih postrojbi II., III., i IV. gardijske brigade, kazao je Lučić.

Požarišta na otocima obišao je danas i ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

(Hina) merc soZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara