RAČAN RAZGOVARAO S BERNARDOM LUKETICHEM

Premijer Ivica Račan razgovarao je u utorak o trenutačnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj s predsjednikom Hrvatske bratske zajednice (HBZ) Bernardom M. Luketichem i ravnateljem Hrvatske matice iseljenika Borisom Marunom, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Govoreći o trenutačnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, Račan je kao posebno pozitivno postignuće istaknuo makroekonomsku stabilnost i smanjenje nezaposlenosti, navodi se u priopćenju.

Izrazio je također zadovoljstvo i izuzetno dobrim financijskim rejtingom Hrvatske u svijetu.

Premijer je naglasio i vrlo pozitivne reakcije na najavu skorog podnošenja zahtjeva za punopravnim članstvom u Europskoj uniji.

Osvrćući se na problematiku iseljeništva, Račan je sugovornicima najavio novi projekt koji bi posebno zanimljiv mogao biti upravo hrvatskim iseljenicima - radijski program koji bi se emitirao dvadeset i četiri sata dnevno diljem svijeta na hrvatskom i drugim jezicima.

Prema priopćenju, Luketich je Račana izvijestio o aktivnostima Hrvatske bratske zajednice, ocjenjujući pritom da su odnosi Hrvatske bratske zajednice s domovinom jako dobri i da ih treba nastaviti njegovati.

Podsjetio je da je Zajednica uključena u mnoge projekte pomoći Hrvatskoj, od kojih je posljednji akcija prikupljanja pomoći za bolnicu u Rijeci.

Račana je upoznao i s pripremama za Omladinski tamburaški festival, koji bi se trebao održati 2004. u Zagrebu i okupiti više od 1200 mladih ljudi iz cijeloga svijeta koji su podrijetlom iz Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

Sastanku s premijerom Račanom nazočni su bili i glavni tajnik i rizničar Hrvatske bratske zajednice Edward Pazo te član Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinić.

Hrvatska bratska zajednica utemeljena 1894. najznačajnija je i najveća organizacija hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Državama i Kanadi. U 785 ogranaka okuplja 86.805 članova i ima veliku ulogu u očuvanju nacionalne posebnosti hrvatskih iseljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara