Račan: Rješenje slučaja Gotovina do 17. ožujka je ambiciozno obećanje

KOMENTIRAJUĆI najavu predsjednika Stjepana Mesića da će se do 17. ožujka uhititi ili bar locirati mjesto boravka odbjeglog generala Ante Gotovine, predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je ustvrdio da je to ambiciozno obećanje i dodao kako bi želio vjerovati da se to može i ostvariti.

Na konferenciji za novinare je istaknuo da podupire politiku sadašnje Vlade s tim u vezi pa i njezinu suradnju sa stranim obavještajnim službama ako će to pomoći odlasku Gotovine u Haag jer je to, ponovio je, jedino rješenje problema i mjesto gdje će se moći braniti od optužbi.

Zamoljen da komentira "tajming" objave navodnog kriminalnog dosjea Ante Gotovine i činjenicu da Hrvatsku o dosjeu nitko nije obavijestio, ni iz Interpola niti direktno iz Francuske, Račan je rekao da tek treba ustanoviti što je istina i zašto nije bilo adekvatnih informacija, a ako ih je i bilo, zašto nismo bili o tome prije obaviješteni.

"Izgleda da su u Hrvatskoj postojale političke snage koje su radile na stvaranju mita o generalu Gotovini kao heroju i njima očito nisu odgovarale informacije koje pokazuju realniju sliku o jednom čovjeku koji je imao zasluge u Domovinskom ratu, ali je radio i neke druge stvari", kazao je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je i da će cjelovite činjenice o Gotovini, makar sa zakašnjenjem, pomoći realnijem odnosu prema njemu u Hrvatskoj, bez nacionalnih tenzija. "To je dobar korak da Hrvatska i hrvatski narod ne budu taoci pojedinih političkih snaga i njihovog falsificiranja povijesti", rekao je.

Račan je ustvrdio da i danas ima u Hrvatskoj onih koji su spremni cenzurirati podatke o generalnu Gotovini, ali i dodao da su ipak u manjini takvi koji misle da Gotovina ne treba u Haag te da svi ostali trebaju biti žrtve te činjenice.

"U odnosu Hrvatske s Haagom i s EU taj dosje je irelavantan, jer se on traži zbog optužbe za ratne zločine", dodao je.

Račan je također izvijestio da je djelovanje čelništva stranke oko ulaska Hrvatske u EU danas dobilo jednoglasnu potporu na sjednici Glavnog odbora.

Predsjednik GO SDP-a Tonino Picula je u vezi s pripremama SDP-a za lokalne izbore najavio da će se sporazumi o koaliranju s drugim strankama ugovoriti do sredine ožujka, a Račan je dodao da SDP ima ozbiljne ambicije da pojedinačno bude najjača stranka i preuzme vlast i u onim županijama gdje su dosad bili oporbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara