Račan: SDP ne pristaje na ucjene koalicijskih partnera, i na vlast pod svaku cijenu

Račan: SDP ne pristaje na ucjene koalicijskih partnera, i na vlast pod svaku cijenu
PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan, izjavio je danas da SDP nakon parlamentarnih izbora, neće pristati da se pod svaku cijenu formira tzv. lijeva koalicijska Vlada, te da će, bude li se od koalicijskih partnera umjesto dogovora nudila ucjena, SDP u tom slučaju biti jaka oporba.

Račan je na današnjem brifingu za novinare, zajedno s potpredsjednicom SDP-a Željkom Antunović, sadašnjim koalicijskim partnerima, prije svega HSS-u, poručio da se u idućem mandatu "ne može računati s SDP-om kao strankom od koje se može iznuditi što se kome prohtije".

"Želimo sastaviti i novu koalicijsku Vladu, ali SDP ne mora pod svaku cijenu biti na vlasti", rekao je.

Naglasio je da je SDP u aktualnoj koalicijskoj Vladi "često šutke podmetao leđa i trpio batine i za tuđe pogreške" samo da bi se očuvala koalicija i politička stabilnost zemlje.

U sljedećem mandatu više nije spreman na to jer se, istaknuo je, povijesni kontekst u kome je Hrvatska danas, promijenio nabolje.

Račan smatra da je u aktualnoj Vladi ostvareno niz nacionalnih projekata, a da je konsenzus oko njih ostvaren upravo kroz liderstvo SDP-a u koalicijskoj Vladi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlika između SDP-a i HSS-a je u tome, što SDP preuzima odgovornost i ne prebacuje je na druge zbog dnevnopolitičkih poena", rekao je Račan odgovarajući na niz pitanja o suradnji između SDP-a i HSS-a.

"Onaj koji doprinosi izgradnji zemlje, zemlju voli, a onaj koji se busa u prsa, a ne čini ništa u izgradnji, ta ljubav je površna", poručio je Račan.

"Ne mislim da sam Bogom dan za premijera, ali ako nakon izbora budemo najjača stranka koalicije spremni smo razgovarati o mjestu premijera, s nekim iz SDP-a, ili s nekim bliskim stranci", odgovorio je Račan na pitanje bi li Tomčiću prepustio premijersko mjesto nakon izbora.

Dodao je da smatra da je eventualna kriza oko sastavljanja nove Vlade izdramatizirano pitanje, a po kome, navodno, rekao je, predsjednik države ne bi iz nekoliko pokušaja mogao pronaći mandatara koji može sastaviti Vladu.

Iako će SDP tek idućeg tjedna objaviti u cijelosti svoj izborni program, Račan je danas izdvojio da SDP u idućem mandatu obećava smanjiti nezaposlenost na 200 tisuća, prosječne mirovine podići sa sadašnjih 43 posto na 50 posto prosječne plaće, nastaviti s vraćanjem oduzetih mirovina.

Predložit će i uvođenje međustope PDV-a od 12 posto za poljoprivredu i prehrambene proizvode te proširenje nulte stope na dječju opremu i novine, uz tvrdnju, da državni proračun to danas može podnijeti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara