Račan: SDP nije započeo predizbornu kampanju zbog zadaća prema EU

PREMIJER i predsjednik SDP-a Ivica Račan naglasio je nakon večerašnjeg sastanka Predsjedništva SDP-a da ta stranka nije počela predizbornu kampanju zbog zadaća koje su pred hrvatskom Vladom u odnosu na ulazak u Europsku uniju.

"Za razliku od nekih", rekao je Račan, SDP nije ušao u kampanju i ne stoje kalkulacije da je SDP za izbore u idućoj godini.

Najavio je da bi se parlamentarni izbori mogli održati ili početkom prosinca ili nakon 25. siječnja 2004. Osobno je za prvu soluciju, ali, kazao je, sve će ovisiti o tome koliko će imati snage "nositi se s nedaćama u koaliciji".

Premijer je najavio da će se o datumu izbora raspravljati na slijedećem sastanku vladajuće koalicije, ali nije mogao reći kada će se točno održati.

"Ne znam čemu licitiranje oko datuma izbora, važnije je slažemo li se u koaliciji oko zadaća koje su pred nama, a to su strateške zadaće, vezane za ulazak u EU", rekao je Račan.

Kao predsjednik Vlade dodao je kako bi želio da u koaliciji budu odgovorni i obave tu presudnu zadaću do kraja godine.

Podsjetio je da će Vlada morati odgovoriti na četiri tisuće pitanja, dodavši kako smatra da nitko nema pravo igrati se s tim jer Hrvatska, ako želi u EU, na tom pitanju ne smije pogriješiti.

"Ako to ne izvršimo, pitanje je kako ćemo biti ocijenjeni u EU", rekao je Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da Vlada do kraja listopada mora završiti taj posao, a da će EU u travnju iduće godine odlučivati o hrvatskoj kandidaturi, te da će trebati pet, šest mjeseci za analizu hrvatskih odgovora.

Na pitanje novinara je li koalicija na visini tog zadatka, premijer Račan je odgovorio: Kada bi mislio da nije, odmah bih podnio ostavku.

"Vjerujem da ćemo biti na razini potrebne ozbiljnosti za najteži posao u četverogodišnjem mandatu, a bio bih sretniji da taj izazov nije pao baš na kraju mandata, ali to nisam mogao birati", rekao je Račan.

Ocijenio je da je put Hrvatske prema EU bio puno brži nego što je Vlada očekivala i da ga je to i osobno iznenadilo.

"Ali sada smo u vlaku koji 2007. dolazi u Bruxelles i to je povijesna zadaća ove Vlade", zaključio je Račan.

Zbog potrebe da Vlada do listopada odgovori na zahtjeve EU, premijer smatra kako ne bi bilo dobro da Hrvatska u listopadu bude u jeku predizborne kampanje.

(Hina) daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara