Račan teško podnosi lijek sutent

PREMA informacijama bliskih krugu Račanove obitelji, izgleda da je šef SDP-a imao teže nuspojave sutenta, a navodno je i dosta izgubio na težini. U iznimno rijetkim slučajevima ovaj lijek može izazvati za život opasna stanja, kao što je plućni edem ili moždani udar izazvan stvaranjem krvnih ugrušaka.

Račan je u subotu ponovno hospitaliziran u KBC-u Zagreb zbog novih metastaza karcinoma bubrega koji mu je uklonjen sredinom veljače.

Pozivajući se na neslužbene informacije, Slobodna Dalmacija piše da Račan nakon povratka iz Njemačke trpi nesnosne bolove povezane s posljedicama operacije u desnom ramenu. Prije mjesec dana Račanu je u bolnici u Münchenu u desnom ramenu operiran metastatski tumor veličine 20 centimetara koji je urastao u mišićno i živčano tkivo. Posljedični bolovi nakon zahvata po svemu sudeći proizlaze iz oštećenosti živaca na operiranom području.

Splitski dnevnik piše kako su šefu socijaldemokrata stanje dodatno otežavale posljedice primjene lijeka sutent, koji mu je propisan kako bi se suzbilo daljnje širenje tumora, i to stoga što klasična kemoterapija ne daje efekta na tipu tumora od kojega boluje šef SDP-a.

U pravilu, svi protutumorski lijekovi izazivaju snažne psihičke i tjelesne nuspojave, a za sutent je karakterističan umor, dijareja, mučnine, povraćanja i povećanje krvnog tlaka. Nešto rjeđe smetnje su gubitak teka, glavobolja, izrazite abdominalne boli, krvarenja, visoke temperature i vrtoglavice.

Na službenim stranicama sutenta, lijeka za koji dio liječnika drži da je revolucionaran, piše da se propisuje u uznapredovaloj fazi karcinoma bubrega, te da u fazi testiranja, u kojoj trenutno jest, nije poznato može li produljiti život pacijentu.

Za sada nije poznato hoće li Račan biti podvrgnut još jednom kirurškom zahvatu ili će se liječiti nekim drugim lijekovima. Budući da karcinom od kojeg boluje ne reagira na kemoterapiju, kao moguće opcije ostaju zračenje ili imunoterapija interleukinom 2.

Račan se nakon dviju operacija tumora u Münchenu, u Zagreb vratio 10. ožujka. Propisana mu je terapija, te da se od tada nalazio na kućnom liječenju.

Operativnim zahvatom uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi, dok se za tumor u ramenu ustanovilo da su metastaze karcinoma uretera, a ne atipični tumor ramena, kao što su govorile prve dijagnoze. Drugom operacijom mu je odstranjena metastaza tumora iz mišića desnog ramena.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara