Račan: Vlada će od Sabora zatražiti izvanrednu sjednicu posvećenu Ini

VLADA će od Sabora zatražiti da u subotu održi izvanrednu sjednicu posvećenu privatizaciji INE, najavio je poslijepodne premijer Ivica Račan.

Vlada će podastrijeti sve podatke koji se tiču te privatizacije, rekao je premijer Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Vlada će izići u javnost sa svim oko toga posla, nemamo što tajiti, istaknuo je Račan.

Ocijenio je da oporba izbacuje gomilu neutemeljnih optužbi i nastoji posijati sumnju u privatizaciju Ine. "Oporba je izgubila neke igračke u napadima na Vladu i koalicijsku vlast, pa na brzinu pokušava doći do novih", izjavio je Račan izrazivši uvjerenje da će se optužbe na račun privatizacije Ine pokazati kao fijasko.

Vlada je, istaknuo je, pazila da cijeli posao oko privatizacije Ine bude proveden strogo po zakonu (o privatizaciji Ine) i transparentno.

"Hrvatski sabor u subotu može izvršiti kontrolu, je li se Vlada u privatizaciji Ine ponašala po Zakonu, ili ne. Ako Sabor argumentirano utvrdi da je negdje zakon napušten, ili se Vlada dijelom ponašala mimo njegovih odredbi, Sabor zbog kršenja zakona odluku može poništiti", kazao je Račan. Poručio je da su u Vladi spremni javno braniti dobro i pošteno obavljen posao.

Račan je uvjeren kako će ugovor s MOL-om biti dostupan zastupnicima. Tražit ćemo dopuštenje strateškog partnera, jer nema razloga da tako ne bude, kazao je.

Na prigovore iz oporbenih redova da strateški partner s 25 posto plus jednu dionicu dobiva 50 posto upravljanja Inom, Račan je kazao kako se i dosad u Ini, a sve je bilo u domaćim rukama, tražila apsolutna suglasnost za poslove preko određenog iznosa. Suglasnost strateškog partnera sada će trebati za poslove iznad 80 milijuna kuna, a ispod toga iznosa ona neće biti potrebna, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Morate imati povjerenja u strateškog partnera i on mora imati mogućnosti utjecaja na poslovanje", rekao je Račan, koji smatra da je s MOL-om sklopljen dobar posao u korist Ine i njenog razvoja.

Izvijestio je da su se na današnjem sastanku i koalicijski partneri suglasili kako nema razloga da se o privatizaciji Ine ne raspravlja u Saboru.

Konačnu odluku o prodaji 25 posto plus jednu dionicu INE mađarskom MOL-u, za 505 milijuna dolara, Vlada će donijeti na sutrašnjoj sjednici.

Potporu koalicijskih partnera dobio je i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji bi se sutra također trebao naći pred Vladom.

Račan je novinarima potvrdio da su u Vladi radno razmijenjena stajališta oko izmjena Kaznenog zakona koje se tiču odgovornosti novinara za klevetu.

Račan smatra da se odgovornost za klevetu treba preciznije razraditi u Zakonu o medijima, te napominje da se osim odgovornosti novinara i urednika mora razmisliti i o odgovornosti vlasnika.

Račanov osobni stav je da u pogledu odgovornosti za klevetu, ako se ona utvrdi kao kazneno djelo, novinare ne treba izdvajati od ostalih građana, pogotovo ako o tome ne postoji konsenzus javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara