Račan: Zainteresiran sam da se posao oko sastavljanja nove vlade obavi što prije

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan danas je nakon završetka konzultacija s predsjednikom Stipom Mesićem o imenovanju mandatara za sastav nove vlade izjavio da je kao aktualni premijer zainsteresiran da se taj posao obavi što prije.

"Očekujemo da to bude dovršeno do Nove Godine, kad ćemo i definitivno biti na čistu, tko je u Hrvatskom saboru pozicija, a tko opozicija, odnosno tko podržava Vladu, a tko ne", kazao je Račan.

Najavio je da SDP neće glasovati za novu vladu.

Na novinarski upit, ima li kakav savjet za vjerojatnoga novog mandatara Ivu Sanadera (HDZ), Račan je rekao, da bi volio pomoći kada bi mogao.

"Lako je biti odlučan i odrješit u oporbi, i izbornoj kampanji, bit će to Sanaderu daleko teže u koalicijskoj vladi", ustvrdio je Račan napominjući da nije lako formirati koalicijsku vladu, ali da ju je još teže održati. Taj teški posao Sanadera neće mimoići. Od njegove umješnosti, strpljenja i samozatajnosti ovisi stabilnost buduće vlade. Malo ćemo zamijeniti uloge. On će morati biti samozatajniji, da bi se vlada očuvala, a ja ću biti u oporbi nešto odlučniji nego što sam bio u koalicijskoj vladi. Meni odgovara zamjena uloga, a koliko Sanaderu, to ćemo vidjeti, poručio je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik SDP-a nije želio nagađati koliko bi mogla trajati buduća Sanaderova vlada, dodavši kako joj želi sve najbolje.

Odlazim zadovoljan, jer smatram da je vlada kojoj sam bio na čelu učinila manje-više sve što je mogla.

"Mislim da smo pridonijeli da ova zemlja bude normalnija, demokratskija i tolerantnija nego prije četiri godine. I ova atmosfera oko formiranja nove vlade to govori. Zadovoljan sam učinjenim", rekao je.

Sanaderov najavljeni prijedlog smanjenja vlade, ocijenio je dobrim potezom, podsjećajući da je to bila i njegova ideja, na polovici mandata bivše vlade, no, rekao je, za to nisam imao podršku koalicije.

Uz Račana na konzultacijama kod predsjednika Mesića bili su i potpredsjednici SDP-a Željka Antunović i Mato Arlović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara