Radikali traže opoziv predsjednika Borisa Tadića

ZASTUPNICI Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije predložili su u srijedu da se pokrene postupak za opoziv predsjednika Srbije Borisa Tadića zbog njegova poziva kosovskim Srbima da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu, čime je, po mišljenju radikala, "prekršio Ustav i pogazio Rezoluciju o Kosovu", koju je ranije prihvatio srbijanski parlament.

"Predsjednik predstavlja državu i iznosi državne stavove, a ne osobne, kao što je to učinio Tadić. O svojoj osobnoj odluci konzultirao se i dobio suglasnost samo Carle del Ponte, Javiera Solane i Chrisa Pattena", kazala je u parlamentu zamjenica predsjednika zastupničkog kluba Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić.

Radikali su prijedlog o opozivu predsjednika Tadića dostavili svim zastupničkim klubovima, te očekuju dovoljan broj potpisa zastupnika da bi taj prijedlog bio stavljen na dnevni red idućeg zasjedanja Skupštine Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za prihvaćanje i stavljanje prijedloga na dnevni red potrebna su 84 zastupnička potpisa, a Srpska radikalna stranka u parlamentu ima 82, od ukupno 250 zastupnika.

Za prihvaćanje prijedloga o opozivu predsjednika Republike potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Predviđeno je i održavanje referenduma na kojem bi se više od polovine birača u Srbiji, a ima ih oko 6,5 milijuna, trebalo izjasniti za opoziv predsjednika. Ako građani na referendumu ne podrže opoziv predsjednika, Ustav nalaže raspuštanje parlamenta i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Predsjednik Srbije Boris Tadić se u utorak navečer obratio javnosti i kosovske Srbe pozvao da sudjeluju na izborima na Kosovu 23. listopada, a srbijansku vladu i premijera Vojislava Koštunicu da poštuju zakon i da svim raseljenim osobama omoguće ostvarivanje prava glasa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara