RADIN O ESULSKOJ TUŽBI SUDU U STRASBOURGU

Saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin rekao je u subotu kako bi pitanje esulske imovine moglo razmotriti i riješiti mještovito hrvatskotalijansko povjerenstvo.

Radin je to izjavio komentirajući vijest da je četrdesetak istarskih i dalmatinskih esula tužilo Hrvatsku i Sloveniju Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, zahtijevajući povrat imovine koju im je oduzela bivša Jugoslavija.

Radin drži da se to pitanje ne može riješiti nikako drukčije osim putem tog povjerenstva koje je počelo rad i nakon prvog sastanka u Italiji idući je predviđen uskoro u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Svatko ima pravo braniti svoja prava na sudovima, pa tako i u Strasbourgu. Osobno držim da se o tome može raspravljati u okviru dosadašnjih neriješenih pitanja denacionalizacije za tzv. ´neoptante´ te u okviru 35 milijuna dolara koliko Hrvatska duguje Italiji za esulsku imovinu´, naglasio je Radin. Sve drugo, dodao je, bit će samo izraz volje dviju država da unaprijede odnose.

Komentirajući taj slučaj, predsjednik Skupštine zajednice Talijana Pule i jedan od čelnika Slobodne udruge Talijana Jadrana Tulio Persi ustvrdio je da ljudima, ako im se već ne može vratiti imovina koju su ostavili u Istri, Rijeci i Dalmaciji odlazeći zbog komunističkog totalitarizma, barem treba osigurati primjerenu naknadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara