Radin: Vlada je odgovorna za izbor vijeća nacionalnih manjina

SABORSKI zastupnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin danas je u Puli ocijenio kako su pripadnici manjina zbunjeni Vladinim postupcima za izbor vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave koji se održavaju 18. svibnja te da je za provedbu tih izbora u potpunosti odgovorna Vlada.

Radin je an tiskovnoj konferenciji, potvrdivši kako Talijanska unija neće sudjelovati na tim izborima, ocijenio da su neozbiljno organizirani jer su izborni rokovi prekratki te da nema uvjeta za pripremu kvalitetnih predstavnika manjina. Po njegovim riječima Vlada je bez dogovora sa Saborom raspisala izbore i pokazala, kako je rekao, da "joj je bitna samo formalna strana zaštite prava nacionalnih manjina". Za provedbu izbora u potpunosti je odgovorna Vlada koja je trebala najprije predložiti saborsku raspravu ili se posavjetovati s Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ocijenio je Radin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to što nemaju velike ovaksti ta su vijeća za neke manjine krupan napredak u uređenju odnosa s lokalnom i područnom samoupravom, rekao je Radin i dodao kako je za sve manjine osim za talijansku to prvo iskustvo s izborima. Po njegovim riječima prekratki izborni rokovi su određeni kako bi se dokazalo da se manjine ne mogu organizirati. "Ako to nije istina, onda je to samo izraz velike zbrke u Vladi", kazao je i ponovio da Talijanska unija koja ima 12 godina izbornog iskustva neće sudjelovati na tim izborima. Radin smatra kako svatko tko je do sada organizirao prave izbore zna da ovi nemaju izgleda da uspiju onako kako se očekuje od ozbiljno organiziranih izbora.

"Dok se ne provedu, izbore ne smatram farsom, a nakon toga ću se oglasiti", zaključio je predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara