Radionica za nastavu moderne povijesti u jugoistočnoj Europi

TRODNEVNA radionica zajedničke povijesti jugoistočne Europe, kojoj je svrha načiniti alternativni nastavni materijal za nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama u zemljama jugoistočne Europe, održava se u Zagrebu, izvijestili su danas organizatori na konferenciji za novinstvo.

Projekt je pokrenuo Centar za demokraciju i pomirbu u jugoistočnoj Europi iz Soluna, osnovan prije pet godina, kao odgovor na zahtjev nastavnika zbog nedostatka kvalitetnih udžbenika u nekim zemljama, rečeno je.

Sastoji se od prikupljanja literature, njezina odabira, prevođenja na engleski jezik, rasprave o materijalu na radionicama, prevođenja konačnog oblika na osam jezika zemalja jugoistočne Europe, tiskanja povijesnih čitanki, distribucije i njihova ocjenjivanja, rekao je koordinator Krešimir Erdelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objasnio je da je pozornost Centra zasad usmjerena prema izradi četiriju čitanki povijesnih tekstova koje bi profesorima poslužile da premoste nedostatke udžbenika, te da "malo više" doznamo o susjedima.

Dušan Reljić je rekao kako se službena tijela pojedinih zemalja različito odnose prema njihovu programu - od prihvaćanja kao u Bugarskoj do "hladnog ignoriranja" kao u Hrvatskoj.

Projekt financira dijelom USAID i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, a okuplja znanstvenike iz regije po kriteriju stručnosti i spremnosti na suradnju, rekao je član Upravnog odbora Žarko Puhovski.

Istaknuo je kako projekt teži "reviziji etnocentričnog i ideološkog shvaćanja nastave povijesti u školama, te želi izbjeći stereotip, prepoznati situacije koje vode sukobima i osigurati alternativne nastavne metode za kontroverzne povijesne događaje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara