Radnici 3. maja prijete štrajkom, Vlada obećaje jamstva

Radnici 3. maja prijete štrajkom, Vlada obećaje jamstva

Tekst: Z.J.
Foto: Željko Šop / Cropix

UNUTAR kruga riječkoga brodogradilišta 3. maj danas je nekoliko stotina radnika održalo mirni prosvjed, šaljući Vladi poruku da što prije nešto poduzme da se uspije spasiti riječki škver koji nikada nije bio u lošijem financijskom stanju. Ogorčeni radnici mirno su se okupili ističući transparente "Vlado, tko će vam puniti proračun ako nas zatvorite" i "Tuđe nećemo, škver ne damo", kojima su željeli iskazati svoje nezadovoljstvo zbog plaća koje kasne, tvrtkine prazne blagajne, manjka materijala za rad, prazne knjige narudžbi te činjenice da je dio radnika na čekanju ili prisilnom godišnjem.

Prema prvome planu okupljenih radnika, današnji je mirni prosvjed samo "zagrijavanje" za veliki prosvjed koji su trećemajci sljedeći tjedan planirali održati na riječkome korzu, uz podršku svojih obitelji, kooperanata, umirovljenika i ostalih građana. Prema informacijama iz Sindikata metalaca Hrvatske čiji su članovi i radnici 3. maja, radnici traže ostvarenje temeljnih prava; prava na rad koji će im biti plaćen.

"Tražimo od Vlade da izda jamstva za drugu tranšu kredita, da Ministarstvo gospodarstva, Hrvatski fond za privatizaciju i Nadzorni odbor konačno imenuju Upravu, da se učini nešto s brodom Monte Carlo koji ovdje stoji već šest mjeseci te, konačno, isplatu plaća, povratak radnika s čekanja i nastavak ugovorenih poslova. Tražimo ostavke odgovornih u Vladi", rekao je Juraj Šoljić, sindikalni povjerenik SMH-a za 3. maj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada kriva za očaj u 3. maju?

Prema Šoljićevim riječima, sindikat je jutros dobio poziv iz Vlade na sutrašnji sastanak u nadležnom ministarstvu.

"Bojimo se da smo namjerno dovedeni u ovakvu situaciju: bez sredstava, bez novih brodova i bez perspektive", rekao je Željko Maričić, predsjednik Sindikata brodograđevne industrije 3. maj, koji je optužio Vladu za propast 3. maja.

Prema najnovijim informacijama iz Banskih dvora, čini se da će premijerka Jadranka Kosor ipak uslišati zahtjeve očajnih trećemajaca. "Vlada razmatra mogućnost odobravanja jamstva 3. maju i odluku o tome donijet će vrlo brzo, možda već i na sljedećoj sjednici Vlade", najavila je danas premijerka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara