Radnici Adriachema blokirali staru kaštelansku cestu

Tekst: Dragan Miljuš

SEDAMDESETAK radnika Adriachema danas su na 15-ak minuta blokirali promet starom kaštelanskom cestom, nezadovoljni što Hrvatski fond za privatizaciju nije ništa napravio nakon raspisanog natječaja za prodaju nekretnina tvrtke. Ponudu je dala Udruga obrtnika Grada Kaštela, no sa cijelim se poslom zastalo zbog pravnih dvojbi i bojazni Fonda da bi nakon prodaje i pokretanja stečaja moglo doći do osporavanja poduzetih pravnih radnji zbog pogodovanja radnicima u odnosu na ostale vjerovnike.

Dug radnicima 30 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici nemaju za plaće. Dvadesetak ih je isplatio Fond temeljem pozajmica, kao i u slučaju Željezare Split, no od početka godine i s tim se prestalo. Radnici su se okupili i organizirali, dogovorili o svojim aktivnostima. Cilj je primorati Fond i Vladu da se ide u pokušaj prodaje i da minimalna cijena pokrije  radnička potraživanja od nekih 30 milijuna kuna", kaže Ozren Matijašević, šef HUS-a.

Radnici su dobili zadnju "plaću" u siječnju, nekih 600-ak kuna. Prosvjednike je obišao kaštelanski gradonačelnik Joško Berket. Spreman je i on pomoći prenamjenom GUP-a iz industrijske u trgovačku zonu. No, to zahtjeva vrijeme, a ogorčeni radnici strpljenja nemaju... Grad Kaštela spreman se odreći 15 milijuna potraživanja, ali uz uvjet da ta sredstva odu u radničke plaće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara