Radnici ´Borova´ prekinuli blokadu

Nekoliko stotina radnika vukovarskog ´Borova´, koji su jutros u 9 sati u Tovarniku blokirali cestovne ulaze u to mjesto iz smjera Vinkovaca, Vukovara i Šida (SRJ), oko 14,30 sati prekinulo je blokadu i povuklo se s prometnica.

Blokada je prekinuta nakon sastanka predstavnika organizatora blokade, Stožera za obranu prava prognanih radnika ´Borova´ i Zajednice povratnika Hrvatske s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom i načelnikom Policijske uprave vukovarsko-srijemske Marijanom Tomuradom.

U obraćanju prosvjednicima, koji su se nakon blokade okupili ispred zgrade općine, predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović rekao je kako je Hrvatskom fondu za privatizaciju, kao vlasniku ´Borova´, i Upravi ´Borova´ dan rok od sedam dana da iznađu način za isplatu otpremnina za 2320 radnika ´Borova´ koji su od 1991. godine tehnološki višak u toj tvrtki, a početkom ove godine trebali su dobiti otkaze.

´S obzirom na to da smo dobili jamstva da će se u dogledno vrijeme kroz tjedan dana donijeti odgovarajuće odluke, prihvatili smo da prekinemo današnji prosvjed´, rekao je Kompanović, dodajući kako je na ´adrese Vlade, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Uprave ´Borova´ s današnjeg prosvjeda odaslano dovoljno ozbiljnih poruka o potrebi okončanja agonije 2320 radnika ´Borova´´.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer poručio je prosvjednicima da će, ako se u idućih sedam dana ne riješi pitanje otpremnina, osobno s njima sudjelovati u novoj blokadi cesta u Tovarniku.

Iako je bilo najavljeno da će prosvjednici blokirati i magistralnu željezničku prugu Zagreb-Beograd, koja prolazi kroz Tovarnik, do toga nije došlo jer su prilaze pruzi osiguravali pripadnici Specijalne policije MUP-a. Nedugo nakon povlačenja prosvjednika s mjesta prosvjeda povukli su se i pripadnici policije.

Skupina od 2320 radnika ´Borova´ dio je od oko osam tisuća prognanih radnika te tvrtke koji su se tijekom 1991. i 1992. godine prijavili Upravi ´Borova´ u progonstvu. U proteklih 11,5 godina ti radnici nisu radili, a Uprava ´Borova´ imala je obvezu uplaćivati doprinose za njihovo zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Početkom ove godine svih 2320 neuposlenih radnika ´Borova´ trebalo je dobiti otkaze, uz osiguranje otpremnina u ukupnom iznosu od 45 milijuna kuna, što radnici nisu prihvatili.

Stožer za obranu prava prognanih radnika ´Borova´ i Zajednica povratnika Hrvatske zahtijevaju da se radnicima isplate otpremnine u iznosu od tri tisuće kuna po godini radnog staža za svakog uposlenog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara