radnici pamučne predionice glina traže stečaj

Na skupu zaposlenika 150 radnika Pamučne predionice Glina danas je od Županijskog vijeća SSSH Sisačkomoslavačke županije zatraženo da u njihovo ime podnese zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka u tom najvećem poduzeću u Glini i jednom od najvećih na Banovini.

Radnici su, kako je rekao njihov sindikalnih povjerenik Mato Šašo, pokretanje stečaja zatražili jer od trećeg mjeseca ove godine nisu dobili plaće. Predionica ne radi od 11. kolovoza ove godine, kada joj je "Elektra" Glina prekinula opskrbu strujom zbog neplaćenog duga od 240 tisuća kuna i radnici su otada na prisilnom godišnjem odmoru.

Na skupu zaposlenika okupilo se 150-ak od ukupno 220-ak glinskih pamučara i sindikalna podružnica predionice smatra da je odaziv radnika bio vrlo dobar, što dokazuje da su životno zainteresirani da se pitanje opstanka poduzeća konačno riješi. Isticali su da su radnici povratkom s kolektivnog godišnjeg odmora u kolovozu naišli na mračne pogone bez struje i dobili obavijest da su do daljnjega na prisilnom godišnjem odmoru. Uprava i Nadzorni odbor poduzeća uvjeravali su nas da traže najbolje rješenje za opstanak tvornice i radnih mjesta, ali do danas nisu ništa učinili, naveo je sindikalni povjerenik Mato Šašo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glinski pamučari traže da se u tvornici provede stečaj s preustrojem i da se u stečaju organizira proizvodnja i zaposle radnici jer, kako su isticali, narudžbi i kupaca njihova prediva ima i u zemlji i u inozemstvu. Također su od Uprave predionice zatražili da se sva sredstva koja se uplate na žiroračun tvrtke na ime dospjelih potraživanja usmjere za isplatu zaostalih radničkih plaća. Dogovoreno je da će se idući sastanak održati idućeg ponedjeljka kada će radnici dobiti informaciju što je u međuvremenu učinjeno na spašavanju tvrtke.

Okupljenima se obratio se i predsjednik Uprave predionice Nikola Žarinac koji je rekao da je stečaj posljednja mogućnost, te da do njega treba pokušati poduzeti sve ostale mjere kako bi se ponovno pokrenula proizvodnja i zaposlili radnici. U slučaju da ne nađemo rješenje, Uprava će sama, po zakonskoj obvezi, podnijeti zahtjev za pokretanjem stečaja, rekao je Žarinac.

(Hina) malj vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara