Radnici Viktora Lenca počeli štrajk

OSIM isplate plaća radnici zahtijevaju da se u brodogradilištu hitno ustroji krizna Uprava. Smatraju da bi, ako vlasnici brodogradilišta ne ispune njihove zahtjeve, vlasništvo trebala preuzeti država.

Ulaz u brodogradilište zatvoren je u 7 sati, a Štrajkaški će odbor danas razmotriti hoće li manjem broju kooperanata omogućiti ulazak kako bi završili radove na brodu koji bi trebao biti isporučen u subotu. Ostalim kooperantima ulaz u brodogradilište nije omogućen.

Štrajkaški skup radnika bit će održan između 10 i 11 sati, a Štrajkaški je odbor za 12 sati sazvao konferenciju za novinare. Organizatori štrajka su podružnica Sindikata metalaca Hrvatske i Sindikat brodogradilišta Viktora Lenca .

Kriza u brodogradilištu Viktoru Lencu počela je prije više od godine, nakon što je naručitelj raskinuo ugovor o preinaci broda Kraka koji se još nalazi u brodogradilištu. Istodobno, završen je prvi dio razvojnog projekta izgradnje radilišta metalnih konstrukcija te nabavke i obnove plutajućeg Doka 11, u što je utrošeno više od 70 milijuna dolara. Za dovršetak ulaganja trebalo je više od 40 milijuna dolara. Uz uvjet da ostatak novca osiguraju dioničari, Vlada je odobrila jamstva za 17 milijuna dolara zajma.

Iako su banke-kreditori, vlasnici i Vlada dogovorili ulaganje od još 28,7 milijuna dolara taj bi novac mogao stići tek u listopadu. Brodogradilište nema novca za tekuće poslovanje, a račun tvrtke radi neplaćenih poslova blokirali su kooperanti. Da bi se do listopada održala proizvodnja potrebno je oko 7 milijuna dolara. Iz već odobrenih jamstava Vlada je pripravna u tom iznosu sudjelovati s oko 3 milijuna dolara, a odluka banaka i vlasnika očekuje se za 10-ak dana. Ako novac za plaće i normalno poslovanje ne bude osiguran izvjesno je pokretanje stečaja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodogradilištu Viktoru Lencu odobrena su državna jamstva na ukupno oko 66 milijuna dolara, a dobavljačima, kooperantima i radnicima ta tvrtka duguje višemilijunske iznose.

Direktor i dioničar brodogradilišta Damir Vrhovnik podnio je neopozivu ostavku.

Iz sindikata ističu da brodogradilištu treba odgovoran vlasnik, jednostavna organizacija i sposobno vodstvo, a radnicima ustavno pravo na rad i zaradu.

(Hina) hšup so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara